Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Eerlijk vergelijken
volledig onafhankelijk

Hypotheek met de laagste rente

Vergelijken van hypotheekrentes en meer

De laagste rente voor uw hypotheek – waar vindt u die? Voor het vergelijken van de hypotheekrente bent u hier goed: wij werken de rentes op ActueleRentestanden.nl dagelijks bij – zo heeft u altijd een actueel beeld van de rente op hypotheken. Naast de vergelijking van hypotheekrentes bieden wij u handige berekeningen, onafhankelijke informatie en de laatste rentewijzigingen.

De beste hypotheekrentes

Laagste hypotheekrente NHG
1 jaar

ASR

WelThuis hypotheek
0,70%
5 jaar

ASR

WelThuis hypotheek
0,75%
10 jaar

ABN AMRO

Budget Hypotheek Duurzaam
0,89%
15 jaar

ABN AMRO

Budget Hypotheek Duurzaam
1,06%
20 jaar

Lloyds Bank

Hypotheek
1,16%
alle hypotheekrentes vergelijken
Laagste hypotheekrente tophypotheek 100%
1 jaar

ASR

WelThuis hypotheek
1,20%
5 jaar

ASR

WelThuis hypotheek
1,35%
10 jaar

ABN AMRO

Budget Hypotheek Duurzaam
1,39%
15 jaar

ABN AMRO

Budget Hypotheek Duurzaam
1,64%
20 jaar

ABN AMRO

Budget Hypotheek Duurzaam
1,73%
alle hypotheekrentes vergelijken

Historie van de hypotheekrentes

In bovenstaande grafiek tonen wij de laagste hypotheekrentes voor hypotheken met een rentevaste periode van 1 jaar, 10 jaar en 30 jaar. Het gaat om annuiteitenhypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze grafiek geeft een goed beeld van de historische hypotheekrentes in Nederland.

Hypotheek met de laagste rente

Het afsluiten, aanpassen of oversluiten van uw hypotheek is een behoorlijke beslissing. U gaat een overeenkomst aan voor vele jaren en wilt dan ook de beste deal voor uw hypotheekrente sluiten. ActueleRentestanden.nl helpt met een helder overzicht van altijd actuele hypotheekrentes.

Hypotheekrentes vergelijken

Bij het maken van keuzes voor uw hypotheek is de rente natuurlijk een belangrijke factor. De hypotheekrente bepaalt immers de maandlasten van uw hypotheek, die vaak een fors deel uitmaken van uw maandelijkse kosten. Hoe lager de rente, hoe fijner dat is. In onze vergelijkingen kunt u eenvoudig zien bij welke bank u de laagste rente betaalt.

Ontwikkeling van de hypotheekrente

Wat zou het fijn zijn als we vooraf wisten wat er met de hypotheekrente gaat gebeuren. Een kleine stijging of daling voor het afsluiten van uw nieuwe hypotheek kan grote gevolgen hebben voor uw maandlast. Hoewel het veelal koffiedik kijken is kan de ontwikkeling van de marktrentes een idee geven over de richting waarin de hypotheekrente zich zal gaan bewegen. Met name de kapitaalmarktrente is daarbij interessant, omdat het daarbij - net als bij hypotheken - om de langere termijn gaat.

Keuzes bij de vergelijking van hypotheken

De hypotheekrente die u gaat betalen hangt af van de specifieke kenmerken van de hypotheek: de hypotheekvorm, wel of geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG), verstrekkingspercentage, de rentevastperiode en natuurlijk de bank en het gekozen hypotheekproduct.

Vergelijking hypotheekrente per vorm

De rente die een bank hanteert voor een hypotheek kan verschillen per hypotheekvorm. Daarom zijn onze vergelijkingen steeds een combinatie van de hypotheekvorm met de rentevastperiode. Zo kunt u kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek 10 jaar vast of een annuïteitenhypotheek 20 jaar vast - en zo nog talloze combinaties. In de rentetabel die daaruit voortvloeit ziet u de mogelijkheden met bijbehorende hypotheekrentes.

Risicoklasse

Als u de hypotheekrente overzichten op deze site bekijkt, ziet u achter de looptijden vaak kolommen met verschillende rentes staan. Dit hangt samen met de risicoklassen die banken hanteren. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Omdat de bank bij hypotheken met NHG weinig tot geen risico loopt, gelden voor NHG vaak de laagste rentes. Bij hypotheken zonder NHG wordt gekeken naar de zogenaamde Loan to Value / het verstrekkingspercentage. Dat is de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning. Bij een hypotheek van 150.000 euro op een woning van 200.000 euro is het percentage dus 75%. Hoe lager het percentage, des te lager het risico van de bank en des te lager de hypotheekrente.

Kijk ook naar de voorwaarden

Het is logisch dat u voor de laagste hypotheekrente gaat, maar vergeet niet ook naar de voorwaarden van de hypotheek te kijken. Hiermee kunt u zich behoorlijke teleurstellingen of tegenvallers in de toekomst besparen.

Hypotheekberekeningen maken

Gaat u aan de slag met uw hypotheek en wilt u goed beslagen ten ijs komen? Niet helemaal afhankelijk zijn van wat een adviseur of bank u vertelt? Met onze hypotheekberekeningen kunt u helemaal zelf uw eigen berekeningen maken van bijvoorbeeld uw maximale hypotheek of een indicatie van de boeterente bij het vervroegd aflossen van uw hypotheek.