Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Kredietvormen

Wat is een krediet?

Een krediet is een andere naam voor een lening. Bij een krediet leent de kredietverstrekker een bedrag aan de kredietnemer. Deze betaalt als vergoeding voor de lening rente. De lening dient altijd uiteindelijk weer afgelost te worden. Er is een groot aantal soorten kredieten. Op deze pagina behandelen we kort de kredietvormen die het meest voorkomen. Indien u op de linkjes in de tekst klikt, krijgt u per kredietvorm uitgebreide informatie.

Wilt u alle actuele rentes van lenen vergelijken, klik dan hier

Meest gebruikte kredietvormen

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet (DK) wordt vooraf een limiet bepaald. Tot aan die limiet mag geld opgenomen worden. Op het moment dat er geld opgenomen is, dient op regelmatige basis een deel van de opgenomen limiet weer afgelost te worden. Indien gewenst, kunnen tussentijds weer extra bedragen opgenomen worden, maximaal tot aan de oorspronkelijke kredietlimiet. Het is tevens mogelijk om (vaak zonder boete) extra bedragen af te lossen. De verschuldigde rente bestaat uit een variabel rentetarief. Een doorlopend krediet is een zeer flexibele kredietvorm.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening (PL) is een leningsvorm waarbij van te voren het bedrag, de looptijd en het rentetarief vastgezet worden. Naar aanleiding van deze 3 factoren wordt een maandtermijn bepaald, bestaande uit rente en aflossing. Extra aflossen of extra geld opnemen is niet altijd mogelijk, of alleen tegen betaling van kosten. Door de vaste maandtermijn is een persoonlijke lening een zekere kredietvorm. De te betalen rente bij een persoonlijke lening kan onder bepaalde situaties fiscaal aftrekbaar zijn.

Actuele rentestanden persoonlijke lening vergelijken

WOZ krediet

Het WOZ krediet is een doorlopend krediet die alleen beschikbaar is voor eigenaars van een koopwoning. Hierbij is de WOZ-waarde bepalend voor de maximale lening. Er hoeft dus geen taxatie plaats te vinden (en u hoeft evenmin naar de notaris). De rente op een WOZ krediet is vaak zeer scherp. Omdat veel huiseigenaren tegenwoordig vaak voor een persoonlijke lening kiezen (rente bij PL kan fiscaal aftrekbaar zijn), wordt het WOZ krediet steeds minder aangeboden.

Hybride leenvorm

De laatste jaren introduceren banken ook leningen die wat kenmerken van de persoonlijke lening en het doorlopend krediet combineren. Je zou een dergelijke lening kunnen zien als een "hybride lening".

Huurkoop

Huurkoop is een kredietvorm waarbij het geleende bedrag altijd gebonden is aan een vast object, bijvoorbeeld een auto. Het bijzondere van huurkoop is dat de koper van het object pas officieel eigenaar van het object wordt na betaling van de laatste termijn.

Meer informatie over huurkoop

Bijzondere kredietvormen

Hieronder beschrijven we een aantal bijzondere kredietvormen. Goed beschouwd zijn het geen echte kredietvormen maar meer bijzondere bestedingsdoelen voor het af te sluiten krediet.

Autofinanciering

Onder een autofinanciering verstaan wij een persoonlijke lening waarbij het geld gebruikt wordt om een auto aan te schaffen. De auto is tevens onderpand voor de lening.

Meer informatie over de autofinanciering

Verbouwingslening

Een verbouwingslening wordt afgesloten om een verbouwing aan de eigen woning mee te betalen. Omdat het geld wordt uitgegeven aan het eigen huis, kan de rente fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer informatie over de verbouwingslening

Restschuldfinanciering

Wie een woning verkoopt voor een bedrag dat lager is dan de openstaande hypotheek, houdt een restschuld over. Die restschuld moet wel terugbetaald worden. Hoe kunt u deze het beste financieren?

Meer informatie over de restschuldfinanciering

Zakelijke leningen

De leenvormen op deze pagina zijn leenvormen voor particuliere leningen. Zakelijk lenen is een totaal andere markt. Op ActueleRentestanden.nl richten wij ons puur op particulieren.

Meer informatie over zakelijke leenvormen