Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Rente algemeen en rente voor een krediet (lening)

Wat is rente?

Rente is de vergoeding die de geldverstrekker ontvangt voor het beschikbaar stellen van geld. Op deze pagina gaan we in op rente in zijn algemeenheid en kredietrente (de rente op een krediet) in het bijzonder.

Wilt u alle actuele rentes van lenen vergelijken, klik dan hier

Hoe wordt de rente bepaald?

Het rentepercentage dat de geldverstrekker in rekening brengt, bestaat uit een basisvergoeding en een opslag. De hoogte van de basisvergoeding wordt vaak afgeleid van de "marktrente" zoals bijvoorbeeld Euribor. Euribor is een afkorting van European Interbank Offered Rate. Euribor is de rente waartegen de Europese banken deposito's in euro bij andere Europese financiële tussenpersonen kunnen hebben. Elke werkdag wordt de Euribor-rente vastgesteld en doorgegeven aan deelnemende partijen en aan de pers.

Voor uitgebreide informatie over Euribor en de actuele Euribor tarieven, klik hier

De hoogte van het Euribor tarief (en andere basisrente tarieven) hangt met name af van de economische omstandigheden zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie.

De opslag is een combinatie van de volgende factoren:

Debiteurenrisico

Er bestaat altijd een kans dat de degene die het geld leent niet aan zijn verplichtingen voldoet en dat de geldverstrekker zijn geld (en rente) niet krijgt. Dit wordt het debiteurenrisico genoemd. Hoe groter deze kans, des te hoger de rentevergoeding die de geldverstrekker zal eisen.

De uitleenperiode

Op het moment dat de geldverstrekker een bedrag uitleent, kan hij er zelf niet meer over beschikken. Uiteraard is dit een nadeel voor de geldverstrekker. Als compensatie voor dit nadeel zal hij een vergoeding willen hebben. Hierbij geldt normaal gesproken dat de vergoeding hoger wordt naarmate de looptijd van de lening langer wordt. Dit komt tot uitdrukking in de rentetarieven: hoe langer de rentelooptijd (rentevast periode), des te hoger het rentetarief.

Kosten

Vaak moet de geldverstrekker kosten maken te samenhangen met zijn activiteiten. Hierbij moet u denken aan personeelskosten, marketing, etc. Deze kosten zal de geldverstrekker vergoed willen hebben en dus doorberekenen in het rentetarief.

Rente voor een consumptief krediet

De te betalen rente op een consumptief krediet kan flink varieren. Voordat u een lening afsluit, is het dan ook zeer verstandig om goed te analyseren wat u precies wenst te lenen en wat voor u de mogelijkheden zijn. De belangrijkste factoren die de hoogte van de rente beinvloeden staan hieronder vermeld.

Soort krediet

Er zijn allerlei verschillende kredietvormen. Iedere kredietvorm kent zijn eigen voorwaarden en dus ook zijn eigen tarieven.

Onderpand

Op het moment dat er sprake is van een onderpand geldt vaak een veel lager tarief dan bij een blanco krediet. Dit geldt vooral als u een eigen huis heeft waar overwaarde in zit.

Hoogte van de lening

Vaak geldt dat het rentetarief lager wordt bij een hogere lening.

Persoonlijk risicoprofiel

Vaak wordt er door de kredietverstrekker per aanvrager een risicoprofiel gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar uw leeftijd, inkomenssituatie, kredietverleden, uitstaande kredieten, etc. Hoe lager het risico, des te scherper het tarief.

Aanvullende verzekeringen

In een aantal leenproducten zitten verzekeringen verwerkt. Zo kent een aantal kredieten de constructie dat de lening vervalt indien de kredietnemer (degene die het geld geleend heeft) tijdens de looptijd van het krediet komt te overlijden. Aan de lening zit dan dus een overlijdensrisicoverzekering vast. Uiteraard betaalt u voor een dergelijke verzekering vaak een iets hogere rente.

U doet er verstandig aan alleen geld te lenen als u in aanmerking komt voor een scherp tarief. Geld lenen tegen woekerrentes van meer dan 10% is NOOIT verstandig! Hierbij kan het zeker geen kwaad om vooraf goed te kijken naar de voorwaarden van de diverse kredietmogelijkheden. Door een goede analyse is het meestal wel mogelijk om een aantal procenten aan rente te besparen zonder dat u te maken krijgt met ondoorzichtige leenproducten.