Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Verbouwingslening

Het verbouwen van de eigen woning kost vaak een flinke som geld. Wie dat geld niet op zijn spaarrekening heeft staan, kan ervoor kiezen een lening af te sluiten. Daarbij denkt men in eerste instantie misschien als eerste aan een verhoging van de hypotheek. Dat is immers de lening die hoort bij het eigen huis. Er zijn echter ook andere mogelijkheden om een verbouwing te financieren.

Leenrente ook fiscaal aftrekbaar

Het is bij de financiering van een verbouwing goed om ook naar alternatieven te kijken. Bij het verhogen van de hypotheek komen kosten kijken, zoals taxatiekosten, advieskosten en eventueel notariskosten. Deze kosten zijn niet aan de orde als u kiest voor een persoonlijke lening. Net als de rente over een hypotheek is de rente over een persoonlijke lening meestal fiscaal aftrekbaar als het geleende geld besteed wordt aan de eigen woning.

Leenrente versus hypotheekrente

De rente over een persoonlijke lening is wel hoger dan de hypotheekrente. Dat heeft te maken met de mate van zekerheid voor de geldverstrekker. Bij een hypotheek heeft hij meer zekerheid: bij gedwongen verkoop van de woning krijgt hij eerder zijn geld terug dan andere schuldeisers. Een persoonlijke lening is een blanco krediet: er is geen extra zekerheid voor de geldverstrekker. Als de klant in betalingsproblemen komt heeft de bank geen voorrang op andere schuldeisers.

In de ene situatie zal het verschil tussen de hypotheekrente en de leenrente de kosten van de hypotheek compenseren, in de andere situatie niet.

Vergelijken hypotheek en persoonlijke lening

Wie gaat verbouwen en de kosten wil financieren met een lening kan dat dus op twee manieren doen. Het is verstandig een goede vergelijking te maken tussen de kosten en lasten van de hypotheekverhoging en de persoonlijke lening.

Totale kosten van verbouwing

Als u geld leent om uw verbouwing te bekostigen, dan maakt dat uw verbouwing duurder. De rente over de afgesloten lening is immers, net als de materialen en arbeidsuren, onderdeel van de kosten van de verbouwing. Het afsluiten van een hypotheek die in 30 jaar wordt afgelost lijkt daardoor misschien aantrekkelijk, deze heeft immers de laagste maandlast, maar kan in de praktijk heel duur zijn. U betaalt er wel dertig jaar lang voor, terwijl de nieuwe keuken inmiddels alweer aan vervanging toe is. De looptijd van een persoonlijke lening is meestal veel korter. Dat maakt de lening duurder als we kijken naar de kosten per maand, maar u bent wel veel eerder van de schuld af.

Actuele rente consumptieve leningen vergelijken
Actuele rente hypotheken vergelijken