Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Hypotheek oversluiten

De koper van een woning sluit bij de koop meestal een hypotheek af. Daarbij kiest hij voor de geldverstrekker die op dat moment de beste en goedkoopste hypotheek aanbiedt. De laagste hypotheekrente is daarbij een belangrijk criterium, maar niet het enige. Ook de voorwaarden zijn natuurlijk van belang bij het kiezen van de best passende hypotheek.

Kosten van overstappen

Vervolgens blijft die hypotheek vaak heel veel jaren lopen bij de bank die bij de aankoop gekozen is. Zolang de hypotheekrente vaststaat denken mensen meestal niet na over andere mogelijkheden. Dat is logisch: het overzetten van de hypotheek naar een andere bank brengt veel kosten met zich mee. Advieskosten, een nieuw taxatierapport, een nieuwe hypotheekakte bij de notaris – dat loopt aardig in de papieren. Deze kosten worden niet snel goedgemaakt door een iets lagere hypotheekrente.

Verbouwing

Een moment waarop men wel nadenkt over de hypotheek is als de wens opkomt om de woning te verbouwen. Het geld dat daarvoor nodig is wordt vaak geleend met een extra hypotheek. Voor zo’n verbouwingshypotheek kan een bezoek aan de notaris nodig zijn. Is de hypotheek bij het afsluiten hoger ingeschreven door de notaris, dan is een hypotheekverhoging zonder notarisbezoek wellicht mogelijk. Kan dat niet, dan is een tweede hypotheek of een persoonlijke lening een mogelijkheid om de verbouwing te financieren.

Oversluiten voor verbouwing

Een hypotheekverhoging of tweede hypotheek betekent dat er een extra bedrag geleend wordt. Dit extra geld kan ook geleend worden door de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Of dat interessant is, hangt af van de hypotheekrente bij uw eigen geldverstrekker en bij andere banken. Bij oversluiten wordt de oude hypotheek afgelost uit een nieuwe hypotheek. Heeft u geld nodig voor bijvoorbeeld een verbouwing? Dan wordt de nieuwe hypotheek hoger dan de oude. Zo blijft er geld over om de verbouwing van te betalen.

Lagere hypotheekrente

Oversluiten is voordelig als de hypotheekrente bij een andere bank duidelijk lager is dan bij uw huidige hypotheekverstrekker. Bij het lenen van extra geld voor verbouwing worden toch al kosten gemaakt voor taxatie, advies en eventueel notaris. De stap naar de kosten van volledig oversluiten is dan niet zo groot.

Verlenging rentevastperiode

Toch kan ook oversluiten zonder verhoging voordelig uitpakken. Bij het aflopen van de rentevastperiode van uw hypotheek krijgt u een verlengingsvoorstel van uw bank. Soms is de voorgestelde hypotheekrente veel hoger dan de rente die u kunt krijgen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Bieden andere banken een veel lagere hypotheekrente? Dan kan oversluiten voor u goedkoper uitpakken dan verlengen bij dezelfde bank. Ondanks de kosten die bij oversluiten komen kijken.

Boeterente

Het aflossen van een hypotheek gebeurt niet altijd precies aan het eind van een rentevastperiode. Aflossen terwijl de hypotheekrente nog vast staat kan een boeterente opleveren. U kunt op actuelerentestanden.nl berekenen hoe hoog de boeterente ongeveer zal zijn. De boeterente is mede bepalend voor de vraag of oversluiten van de hypotheek interessant voor u is.