Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

De annuïteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de hypotheeklening tijdens de looptijd van de hypotheek afgelost wordt. Dit gebeurt op basis van periodieke aflossingen (vaak maandelijks). Het unieke van de annuïteitenhypotheek is dat het periodieke bruto bedrag dat betaald wordt voor rente en aflossing gedurende de looptijd van de hypotheek (de renteperiode van de hypotheek) gelijk blijft. Dit periodieke bedrag wordt de annuïteit genoemd. In het begin van de looptijd van de hypotheek bestaat het grootste deel van de annuïteit uit hypotheekrente. Naarmate er een hoger bedrag is afgelost, hoeft er minder rente betaald te worden en ontstaat er dus meer ruimte voor het aflossen van de schuld.

Vanwege 2 fiscale redenen werd de annuïteitenhypotheek enkele decennia niet veel meer gekozen. De eerste fiscale reden is dat er bij de annuïteitenhypotheek gedurende de looptijd van de hypotheek wordt afgelost. Hierdoor neemt de fiscale aftrekmogelijkheid over de te betalen hypotheekrente in de loop van de tijd steeds verder af. De tweede fiscale reden heeft te maken met de zogenaamde bijleenregeling die sinds 2004 bestaat. Deze regeling houdt in dat huizenbezitters bij het verkopen van hun eigen woning de eventuele overwaarde fiscaal gezien mee moeten nemen naar de nieuwe woning. Overwaarde is het verschil tussen de verkoopprijs van de woning en de hoogte van de (aftrekbare) hypotheek. Overwaarde ontstaat door een waardestijging van de woning en/of een verlaging van het hypotheekbedrag. Door aflossing tijdens de looptijd verhoogt de huizenbezitter dus zelf de overwaarde van de woning, waardoor de fiscale aftrekmogelijkheden bij een eventuele verhuizing minder groot zijn.

Sinds 2013 is daar echter verandering in gekomen. Vanaf dat jaar is de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe huizenkopers aanzienlijk strenger geworden. Sindsdien moeten zij verplicht voor een volledige annuiteiten- of lineaire hypotheek kiezen. Zij komen alleen nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als zij voor een volledige annuiteiten- of lineaire hypotheek kiezen. En ook bestaande huizenbezitters die hun hypotheek willen verhogen voor een verbouwing of de aankoop van een duurdere woning, moeten voor de verhoging een volledige annuiteiten- of lineaire hypotheek kiezen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Sinds deze wijziging is de lineaire hypotheek samen met de annuiteiten hypotheek weer populairder geworden en eigenlijk weer helemaal terug van weggeweest.

Actuele hypotheekrentes van de annuïteitenhypotheek vergelijken

Voordelen annuïteitenhypotheek:

  • het brutomaandbedrag staat gedurende de rentevastperiode vast;
  • aan het eind van de looptijd is de schuld volledig afgelost (zekerheid);
  • lage netto aanvangslasten in vergelijking met de lineaire hypotheek: in het begin wordt weinig afgelost;
  • voor kopers of hypotheekverhogers na 2013 is de annuiteiten hypotheek samen met de lineaire hypotheek de enige toegestane hypotheekvorm om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen.

Nadelen annuïteitenhypotheek:

  • vanwege de verminderende fiscale aftrek stijgt de nettolast in de loop der jaren;
  • de hoogte van de fiscale aftrekbaarheid wordt gedurende de looptijd geringer, wat met name bij stijging van het inkomen nadelig is;
  • in de beginfase wordt nauwelijks afgelost;
  • vanwege de aflossingen wordt overwaarde in de woning gecreerd. Hierdoor wordt de fiscale aftrek bij een eventuele verhuizing beperkt.
Overzicht van de actuele hypotheekrentes van de annuïteitenhypotheek
Direct de maandlasten van een annuiteitenhypotheek berekenen op HomeFinance.nl