Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Verbouwingshypotheek

Een verbouwing kost altijd geld. Vaak veel geld. Of het nu gaat om een nieuwe keuken, een uitbouw, een dakkapel of een nieuwe badkamer – de euro’s vliegen de deur uit. Zoiets wordt lang niet altijd uit eigen middelen betaald. Geld lenen voor een verbouwing is vrij logisch: door de verbouwing gaat de waarde van het huis omhoog. En niet te vergeten het woongenot! Het afsluiten van een lening om de verbouwing te financieren is dan ook heel gebruikelijk.

Geld lenen voor verbouwing

Het lenen van geld voor een verbouwing kan op verschillende manieren:

Verbouwingshypotheek

In het bovenstaande rijtje komt de verbouwingshypotheek niet voor. Dit is dan ook geen specifieke hypotheekvorm. Met de term verbouwingshypotheek wordt meestal gedoeld op een tweede hypotheek die wordt afgesloten om een verbouwing te financieren. Maar het kan ook een hypotheekverhoging zijn. Van de bestaande hypotheek, of door oversluiten. Een verbouwingshypotheek is dus geen hypotheekvorm. Het is een bestedingsdoel van een hypothecaire lening.

Verbouwen met persoonlijke lening

Het financieren van een verbouwing hoeft niet per se met een hypotheek. In sommige situaties is het gunstiger om te kiezen voor een persoonlijke lening. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening krijgt u niet te maken met kosten voor advies, taxatie en notaris. Het is dus goedkoper dan het aanpassen of oversluiten van de hypotheek. Aan de andere kant is de rente over een persoonlijke lening hoger dan de hypotheekrente.

Fiscale aftrek voor verbouwing

De rente over uw verbouwingslening betaalt kan fiscaal aftrekbaar zijn. Of het nu gaat om een hypotheek of om een persoonlijke lening. Als het geleende geld gebruikt wordt voor de eigen woning, komt de lening voor renteaftrek in aanmerking. Daarvoor moet de lening ook nog aan andere voorwaarden voldoen. De belangrijkste: er moet afgelost worden volgens een vast schema. Een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een persoonlijke lening voldoen aan deze voorwaarde. Dus óók als u kiest voor een persoonlijke lening voor uw verbouwing is de rente fiscaal aftrekbaar.