Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Sparen

Informatie over sparen

Voor uw spaargeld wilt u toch de hoogste rente die u kunt krijgen? De spaarrente vergelijken doet u op ActueleRentestanden.nl, wij houden de rentes op spaarrekeningen en deposito’s dagelijks voor u bij. Zo kunt u altijd zien bij welke spaarbank u kunt sparen met de beste rente. Check de vergelijking van spaarrentes regelmatig om het beste rendement op uw geld te krijgen!

De beste spaarrentes

Hoogste spaarrente vrij sparen

Trade Republic

Rekening
3,75%

Santander Consumer Bank

Spaarrekening
3,40%

Distingo Bank (via Raisin)

Spaarrekening
3,37%

Collector (via Raisin)

Spaarrekening
3,33%

Nordax Bank (via Raisin)

Spaarrekening
3,29%
alle spaarrentes
Hoogste depositorente
6 mnd

Bigbank

Deposito
3,60%
1 jaar

Banca Progetto (via Raisin)

Deposito
3,60%
2 jaar

Banca Progetto (via Raisin)

Deposito
3,60%
5 jaar

InBank (via Raisin)

Deposito
3,40%
10 jaar

Bigbank

Deposito
3,30%
alle depositorentes

Historie van de spaarrentes

In bovenstaande grafiek ziet u de hoogste rentes voor spaarrekeningen zonder voorwaarden. Deze spaarvorm wordt ook wel vrij sparen genoemd en zijn vrij opneembare spaarrekeningen zonder beperkingen. Deze grafiek geeft een goed beeld van de historische spaarrente.

Sparen met de beste rente

Sparen doet u niet voor niets: het gaat om het bereiken van uw spaardoel met de hoogste rente die daarbij past. Daarvoor kijkt u allereerst naar de spaarvorm, vervolgens naar de spaarrentes.

Heeft u nog vragen over sparen? Bekijk alle veelgestelde vragen over sparen en spaarrente.

Spaarvorm kiezen

De keuze van de beste spaarvorm hangt samen met uw spaardoel en uw verwachtingen omtrent de rente-ontwikkeling. Heeft u een groot bedrag dat u pas over langere tijd nodig heeft en verwacht u geen rentestijgingen, dan is een deposito met een vaste rente een logische keuze. Anders kiest u er waarschijnlijk voor om een spaarrekening te openen met variabele rente.

Rente-ontwikkeling

De toekomstige ontwikkeling van de rente op spaarrekeningen is lastig te voorspellen. Wilt u hier toch een idee over vormen - kijk dan naar de ontwikkeling van de rente die de ECB hanteert en de Euribor rentes. Deze rentes geven een aardig beeld: de spaarrentes volgen de richting van deze tarieven doorgaans met enige vertraging.

Spaarrekeningen en rentes vergelijken

Na de keuze tussen spaarrekening of deposito volgt de keuze van een specifieke spaarbank en rekening. Hierbij kijkt nu naar het garantiestelsel waaronder de bank valt, naar de voorwaarden van de rekening en natuurlijk naar de spaarrente.

Diverse rentevergelijkingen

In onze vergelijking van spaarrentes maken we onderscheid tussen alle spaarrekeningen, sparen zonder voorwaarden, depositosparen en zakelijk sparen. Welke vergelijking u gebruikt hangt af van de spaarvorm die u gekozen heeft. Vervolgens zijn vooral de rentes belangrijk: u kiest dan voor de spaarrekening met de hoogste rente binnen de spaargarantie die u vertrouwt.

Check de voorwaarden

Natuurlijk draait het bij sparen niet alleen om de rente: de eventuele voorwaarden kunnen van grote invloed zijn. De variatie in spaarvoorwaarden is groot - dus kijk bij sparen met voorwaarden goed welke afspraken u met de bank maakt bij het afsluiten van de spaarrekening. Ook bij deposito's zijn er verschillen, vooral als het gaat om voortijdige opnames.

Spaarberekeningen maken

Wilt u een goed doordacht spaarplan maken? Gebruik dan onze spaarberekeningen: daarmee kunt u eenvoudig berekenen welk bedrag uw spaargeld gaat opleveren. Of juist hoeveel u moet storten om over een bepaalde tijd op het door u gewenste spaarkapitaal uit te komen.

Wilt u sparen in het buitenland? Klik hier voor meer informatie over sparen in het buitenland.

Veelgestelde vragen

De hoogste spaarrente is in onze vergelijkingen eenvoudig te vinden. Je geeft aan wat je wilt vergelijken en de spaarrekeningen of deposito's die daarbij passen worden voor je op een rij gezet - op volgorde van hoge spaarrente naar lage.

Bedenk voordat je spaarrentes gaat vergelijken wat je zoekt:

  • een spaarrekening zonder voorwaarden (vrij sparen)
  • een spaarrekening met een hogere rente en voorwaarden
  • een deposito - dan zet je jouw geld voor een tijd vast en kun je het niet opnemen

De hoogste rente vind je dus vervolgens bovenaan in de vergelijking. Let hierbij wel goed op de voorwaarden én op het garantiestelsel!

De veiligheid van jouw spaargeld wordt bepaald door de spaargarantie: de garantie van de overheid dat jij je spaargeld terugkrijgt als de bank onverhoopt failliet zou gaan. Die garantie is voor elke bank met een bankvergunning uit een bepaald land hetzelfde, of je nu spaart bij een grootbank of bij een bank met een onbekendere naam. Als je zorgt dat je het saldo bij een bank beneden de garantiegrens houdt is jouw spaargeld veilig te noemen.

Echter: er zijn steeds meer mogelijkheden om vanuit Nederland te sparen bij een bank die niet in ons land gevestigd is en/of een buitenlandse bankvergunning heeft. Dat kan zijn omdat de bank hier zelf actief spaarrekeningen aanbiedt, of omdat je er kunt sparen via een internationaal spaarplatform. Deze banken staan regelmatig bovenaan in de vergelijkingen van de rentes op spaarrekeningen en deposito's.

Als een bank niet in Nederland gevestigd is (geen Nederlandse bankvergunning heeft), valt het spaargeld ook niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit kun je in de deposito vergelijkingen zien aan het vlaggetje: dat is de vlag van het land waar het geld op die rekening gegarandeerd is. Het is verstandig om daar altijd goed naar te kijken en voor jezelf te beslissen of je voldoende vertrouwen hebt in de overheid van dat land om de garantie-belofte ook werkelijk na te komen.

Eigenlijk is depositorente ook spaarrente, een deposito is immers een spaarproduct. Toch maken we het onderscheid, omdat een spaarrekening en een deposito behoorlijk van elkaar verschillen. Op een deposito staat jouw geld voor een bepaalde periode vast, je kunt het niet opnemen - behalve in uitzonderingssituaties. Niet alleen het geld staat vast bij een deposito - de rente ook. Die kan tijdens de looptijd van een deposito niet door de bank aangepast worden.

Het verschil tussen spaarrente en depositorente kun je dus zien als het verschil tussen een variabele en een vaste rente. In normale rentetijden is een rente die voor enige tijd vaststaat hoger dan de variabele rente.

Van de rente op jouw spaarrekening houdt jouw bank je op de hoogte. Daarmee weet je echter nog niet hoe die rente zich verhoudt tot de spaarrentes bij andere banken. Om dat in beeld te hebben kun je regelmatig de spaarrentes vergelijken, bijvoorbeeld hier op ActueleRentestanden.nl.

Het kan nog makkelijker! Wij versturen elke maand een Update Sparen via de HomeFinance MailService. In die mail laten we zien wat er in de afgelopen maand met de spaarrentes is gebeurd, of er veranderingen zijn bij de hoogste rentes en wat er aan nieuwtjes rondom sparen zijn geweest. Aanmelden is natuurlijk gratis.

Eigenlijk betaal je niet direct belasting over de spaarrente die je krijgt. Het maakt namelijk niet uit hoeveel rente je krijgt. Voor de belastingheffing wordt er een fictief bedrag aan rendement berekend over je vermogen. Over dat fictieve rendement betaal je inkomstenbelasting.

Dit gebeurt alleen als jouw vermogen boven een bepaald bedrag komt: het heffingsvrije vermogen. Zolang jouw totale vermogen lager is dan dat bedrag betaal je helemaal geen belasting over je spaargeld.

Dit systeem heet de 'vermogensrendementsheffing' - dat is de belasting die berekend wordt in box 3 van de inkomstenbelasting.