Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaargarantie

Gegarandeerd sparen – wel zo veilig

Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat u veilig kunt sparen. Hieronder leggen we uit waarom die spaargarantie er is en hoe die wordt uitgevoerd – in Nederland en in andere landen.

Risico van spaargeld bij de bank

Sparen is niets anders dan het stallen van uw geld bij een bank. U geeft het als het ware in bewaring. Dan is het wel belangrijk dat die bank het ook aan u kan teruggeven als u het geld wilt opnemen. Uw geld ligt namelijk niet in de kluis van de bank op u te wachten. Het wordt gebruikt om uit te lenen – dat is bankieren. Daar kleeft een risico aan: als de bank in de problemen komt is er de kans dat uw geld niet terugbetaald kan worden. Als de bank failliet gaat kan dat betekenen dat uw spaargeld weg is.

Veilig sparen door depositogarantiestelsel

Dat besef zou ervoor kunnen zorgen dat mensen ervoor kiezen om hun geld toch maar niet naar de bank te brengen. Om het in plaats daarvan bijvoorbeeld contant in huis te houden of in een kluisje. Dat is niet veilig en zou de banken bovendien schaden. Gelukkig vindt de overheid het ook belangrijk dat mensen veilig kunnen sparen. Daarom is er een spaargarantie: het depositogarantiestelsel. Door die garantie weet u dat u uw spaargeld terugkrijgt als het mis zou gaan met de bank.

Europese afspraken over spaargarantie

Niet ieder land ter wereld heeft een spaargarantie, maar in Europa zijn er internationaal afspraken over gemaakt. De lidstaten van de Europese Unie hanteren allemaal een spaargarantie van € 100.000 per persoon, per bank. In de toekomst is het de bedoeling dat er een echte Europese spaargarantie komt, die op Europees niveau wordt uitgevoerd.

Check de hoogste spaarrente!

Nederlands depositogarantiestelsel

De uitvoering van het depositogarantiestelsel gebeurt nu nog in de lidstaten. In Nederland doet De Nederlandsche Bank (DNB) dat. Uw spaargeld bij banken die onder een Nederlandse bankvergunning werken is binnen deze regeling gegarandeerd tot € 100.000 per persoon, per bankvergunning. Tot die grens hoeft u zich er dus geen zorgen over te maken dat uw spaargeld weg zou zijn bij een faillissement van de bank.

Garantiebedrag per bankvergunning!

Let op: per bankvergunning! Sommige banken werken samen onder één bankvergunning. Als u dan geld heeft staan bij twee (of meer) banken die onder één vergunning werken, en ze gaan allebei failliet, dan geldt het garantiebedrag maar één keer.

Kijk hier voor een overzicht van de bankvergunningen in Nederland

Grote vermogens: spaargeld spreiden

Heeft u meer spaargeld dan de grens van € 100.000 per persoon? Dan is het verstandig om uw vermogen te spreiden over verschillende banken. Als u daarbij op de bankvergunningen let kunt u er zo voor zorgen dat uw gehele spaarkapitaal gegarandeerd is.

Buitenlandse spaargaranties

Afhankelijk van de bank waar u spaart kan het zo zijn dat uw spaargeld niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder de spaargarantie van een ander land valt. Dan moet u er rekening mee houden dat u bij een faillissement van die bank uw geld moet claimen bij de buitenlandse uitvoerder van dat garantiestelsel. Hieronder vindt u informatie over de spaargaranties van een aantal landen: de landen waar banken die qua sparen in Nederland actief zijn (geweest) hun bankvergunning hebben lopen.

In België geldt dezelfde grens voor de spaargarantie als in Nederland: € 100.000 per persoon, per bank. De tegoeden bij Argenta en CKV Spaarbank vallen onder deze Belgische Collectieve Garantie Regeling. Argenta heeft in Nederland een bijkantoor, daarmee is beperkte controle van DNB van toepassing.

Omdat in Groot Brittannië niet met de euro gewerkt wordt, geldt daar een garantie in Britse ponden (GBP). Dit bedrag wordt afgestemd op de Europese afspraak van € 100.000 en bedraagt op dit moment (2022) 85.000 GBP.

Duitsland valt - net als Nederland - onder de Europese Unie en het Eurogebied. Dus in Duitsland geldt dezelfde garantieregeling als in Nederland: € 100.000 per persoon, per bank. Dit geldt dus ook voor de spaartegoeden bij solarisBank.

De depositogarantieregeling van Estland kwam in beeld voor Nederlanders toen BIGBANK in ons land deposito's ging aanbieden. In Estland heet het stelsel Tagatisfond. De garantie is net als elders in Europa € 100.000. BIGBANK heeft géén bijkantoor in Nederland en wordt dus niet gecontroleerd door De Nederlandsche Bank.

Frankrijk valt - net als Nederland - onder de Europese Unie en de Eurozone. Alle landen van de EU kennen dezelfde garantiebedragen: € 100.000 per persoon, per bank. Dit geldt dus ook voor de spaartegoeden bij Franse banken.

In Ierland wordt betaald met euro's en het land is onderdeel van de Europese Unie (EU). Dat betekent dat hier een spaargarantie geldt van € 100.000 per persoon, per bank. Het Ierse Deposit Guarantee Scheme wordt uitgevoerd door de Central Bank of Ireland.

Italie valt - net als Nederland - onder de Europese Unie. Alle landen van de EU kennen dezelfde garantiebedragen: € 100.000 per persoon, per bank. Dit geldt dus ook voor de spaartegoeden bij Imprebanca.

Kroatie valt onder de Europese Unie maar niet binnen de Eurozone. Dit betekent dat Kroatie dezelfde spaargarantie kent als alle andere EU-landen: € 100.000 per persoon, per bank. Echter, omdat Kroatie buiten de Eurozone valt, geldt dat de spaargarantie uitbetaald wordt in Kroatische Kuna. De spaartegoeden bij KentBank vallen onder deze Kroatische garantieregeling.

Letland is lid van de Eurozone. De Letse garantie (Noguldijumu garantiju fonds - NGF) bedraagt ook € 100.000 per persoon, per bank. Deze garantie is relevant voor spaartegoeden bij de Letse bank BlueOrange Bank.

Oostenrijk is een lidstaat van de Europese Unie en daarmee verplicht om dezelfde grens voor de spaargarantie te hanteren als Nederland: € 100.000 per persoon, per bank. De spaartegoeden bij Euram Bank vallen onder deze Oostenrijkse garantieregeling.

Polen hanteert als EU lidstaat dezelfde spaargarantie als alle andere EU-landen: € 100.000 per persoon, per bank. Polen valt echter buiten de Eurozone waardoor dat de garantie uitbetaald wordt in Poolse zloty. De spaartegoeden bij Alior Bank vallen onder deze Poolse garantieregeling.

Portugal is als lidstaat van de Europese Unie verplicht om dezelfde grens voor de spaargarantie te hanteren als Nederland: € 100.000 per persoon, per bank. De spaartegoeden bij zowel Atlantico Europa als ook Banco BNI Europa vallen onder deze Portugese garantieregeling.

Slowakije is een lidstaat van de Europese Unie en valt binnen de Eurozone. De spaargarantie in Slowakije is daarmee gelijk aan alle andere EU-landen: € 100.000 per persoon, per bank. De spaartegoeden bij Privatbanka vallen onder de Slowaakse garantieregeling.

Spanje is een lidstaat van de Europese Unie en valt binnen de Eurozone. De spaargarantie in Spanje is daarmee gelijk aan alle andere EU-landen: € 100.000 per persoon, per bank.

Tsjechie hanteert dezelfde spaargarantie als alle andere EU-landen: € 100.000 per persoon, per bank. Echter, omdat Tsjechie buiten de Eurozone valt, geldt dat de garantie uitbetaald wordt in Tsjechische kronen. De spaartegoeden bij J&T Banka vallen onder deze Tsjechische garantieregeling.

Zweden is een EU land en hanteert dus in de basis dezelfde spaargarantie als alle andere EU-landen: € 100.000 per persoon, per bank. Echter, omdat Zweden buiten de Eurozone valt, geldt dat ze dat bedrag omrekenen naar Zweedse kronen. Dit omrekenen doet de Zweedse overheid regelmatig zodat het bedrag in kronen altijd in de buurt blijft liggen van de € 100.000.