Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrekening openen

Hoe open je een nieuwe spaarrekening?

Een nieuwe spaarrekening open je online of op een bankkantoor. Het openen van een spaarrekening gaat eenvoudig als je bij de bank van jouw keuze al een betaalrekening of andere spaarrekening hebt.

Bij overstappen naar een andere bank moet je iets meer doen: dan ben je een nieuwe klant. Bij volledig overstappen – ook met je betaalrekening – kun je gebruik maken van de Overstapservice.

Het openen van een nieuwe spaarrekening is bij de meeste banken gratis. De banken van De Volksbank (SNS, ASN Bank en Regiobank) rekenen altijd pakketkosten, ook als je er geen betaalrekening meer hebt. Het openen van een nieuwe spaarrekening kan bij deze banken – net als bij ABN Amro, ING, Rabobank en Knab bank - alleen als je er al klant bent.

Online een spaarrekening openen gaat heel simpel:

  • 1. Je gaat naar de website van de bank
  • 2. Je regelt de identificatie (tenzij je al klant bent van deze bank)
  • 3. Je beantwoordt een paar vragen
  • 4. Je geeft aan welke betaalrekening je aan de spaarrekening wilt koppelen (de tegenrekening)
  • 5. Je verifieert de tegenrekening met een overboeking van één of enkele centen

Een spaarrekening of deposito bij een bank in het buitenland loopt vaak via een internationaal spaarplatform. Voor het openen van een rekening bij het internationaal platform is eenmalig identificatie nodig. Vervolgens boek je een bedrag over en kies je het spaarproduct. Later geld overboeken naar een ander product op het platform gaat zonder nieuwe identificatie.

Waar kun je het beste een spaarrekening openen?

Je kunt het beste een spaarrekening openen bij een bank die de hoogste rente geeft met de beste voorwaarden. Om die te vinden ga je spaarrekeningen vergelijken op de combinatie van de hoogste spaarrente en de voorwaarden die bij jou passen.

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Scalable Capital - PRIME+ rekening2,30%infoaanvragen
Trade Republic - Rekening2,00%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening1,75%infoaanvragen
Yapi Kredi - Euro-plus spaarrekening1,60%info 
Bunq - Easy Savings - spaarrekening1,56%infoaanvragen
Renault Bank (via Raisin) - Spaarrekening1,55%infoaanvragen
Bigbank - Flexibel Sparen1,55%infoaanvragen
CiviBank (via Raisin) - Spaarrekening1,50%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening1,50%infoaanvragen
Openbank - Open Spaarrekening1,50%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Waar kun je een spaarrekening openen zonder betaalrekening?

Een spaarrekening openen zonder betaalrekening kan bij heel veel banken. In Nederland zijn dat kleinere banken zoals Leaseplan Bank, bunq, Anadolubank, Centraal Beheer, Garantibank, NIBC Direct, Nationale Nederlanden en Brand New Day.

Bij de grootbanken (ABN Amro, ING, Rabobank, SNS) is een betaalrekening wel verplicht om er een spaarrekening te kunnen openen. Hetzelfde geldt voor sommige kleinere banken, zoals Knab bank, ASN Bank en Regiobank.

Is een spaarrekening zinvol?

Een spaarrekening is zeker zinvol. De rente die je ontvangt is gratis geld. Zolang je kiest voor een spaarrekening zonder voorwaarden zijn er geen nadelen.

Naast de rente is een spaarrekening ook zinvol omdat je daarmee geld apart zet. Het staat niet op jouw betaalrekening, er is een kleine drempel om het uit te geven. Dat maakt het makkelijker om te sparen voor iets dat je graag wilt. Of een buffer op te bouwen voor onvoorziene financiële tegenvallers.

Waar kan ik gratis sparen?

Gratis sparen kan bij veel banken. Bij sommige banken is een betaalrekening verplicht. Die betaalrekening brengt meestal kosten met zich mee. De spaarrekening op zich is wel gratis. Enkele andere banken staan een losse spaarrekening wel toe, maar rekenen daarvoor alsnog pakketkosten. Bij het overgrote deel van de banken is sparen volledig gratis, zonder verplichtingen.

Kan ik sparen in het buitenland?

Sparen in het buitenland kan online op twee manieren:

  • Direct bij de bank
  • Via een internationaal spaarplatform

Sommige buitenlandse banken (Bigbank, Openbank, Trade Republic, Scalable Capital) hebben een Nederlandstalige website waar je direct bij de bank een spaarrekening kunt openen. Het is meestal niet mogelijk om rechtstreeks een spaarrekening openen bij een bank die niet actief is in Nederland – dan is de eis dat je een adres hebt in het land waar de bank huist.

Bij diverse buitenlandse banken kun je een spaarrekening of deposito openen via het internationale spaarplatform Raisin. Je opent dan eenmalig een rekening bij het platform en krijgt daarmee toegang tot spaarproducten van alle aangesloten banken.

Voor sparen in het buitenland gelden belangrijke aandachtspunten:

  • Depositogarantiestelsel
  • Valutarisico
  • Gezamenlijke spaarrekening

Depositogarantiestelsel

Een depositogarantiestelsel zorgt voor zekerheid: via deze spaargarantie krijg jij je spaargeld terug als de bank failliet gaat. Binnen de Europese Unie (EU) zijn de lidstaten verplicht een depositogarantiestelsel te voeren met een dekking van tenminste € 100.000 per persoon, per bank. Bij een gezamenlijke spaarrekening is de garantie het dubbele.

De overheid van het land zorgt voor de uitvoering van deze garantie. Vraag je dus af of je voldoende vertrouwen hebt in de overheid van het land dat het geld bij een spaarbank garandeert.

Landen buiten de EU hebben vaak ook een spaargarantie. De dekking en regels van die garanties lopen enorm uiteen.

Valutarisico

Sparen in een andere munt dan de euro levert een valutarisico op. De euro’s worden bij storting omgewisseld en in de lokale valuta op een spaarrekening gestort. Als het bij opname terug gewisseld wordt naar euro’s is de tegenwaarde afhankelijk van de wisselkoers van dat moment. Dit kan een winst of een verlies opleveren.

Wie spaart in euro’s loopt geen valutarisico. Sparen in een land waar ze niet met de euro betalen kan wel dit risico opleveren. Dit geldt voor alle landen buiten de EU. Een bijzondere situatie geldt voor niet-eurolanden binnen de EU, zoals Zweden, Polen en Tsjechië. Een beroep op het depositogarantiestelsel levert daar een uitkering in de lokale valuta op: in Zweedse kronen, Poolse zloty of Tsjechische kronen – ook al is de spaarrekening in euro’s. Bij een bankfaillissement loopt de spaarder daar alsnog een valutarisico.

Gezamenlijke spaarrekening

Een gezamenlijke spaarrekening openen is bij buitenlandse banken meestal niet mogelijk. De rekening kan slechts op één naam geopend worden, een en/of rekening behoort niet tot de mogelijkheden.