Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Australië

Wat is de spaarrente in Australië?

De spaarrente in Australië is wisselend. Banken kunnen op ieder moment de rente die ze vergoeden op spaarrekeningen aanpassen.

Voor een beeld van de rente in Australië kijken we naar het tarief bij de centrale bank van Australië, de Reserve Bank of Australia (RBA). Die staat op dit moment (januari 2023) op 3,1%. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) is dat momenteel 2,5%. De rente in Australië ligt dus iets hoger dan hier in Europa.

De ontwikkeling is vergelijkbaar met de Europese rente: in november 2020 was de RBA-rente 0,10% - sindsdien is deze in stapjes verhoogd. De ECB-rente heeft lange tijd op 0,00% gestaan: van maart 2016 tot juli 2022. Ook een negatieve rente is in Australië mogelijk, al zal dat voorlopig niet aan de orde zijn.

Dat de rente in Australië de afgelopen jaren verhoogd is heeft te maken met de inflatie. Net als Europa heeft Australië last van een hoge inflatie, de centrale banken proberen die te beteugelen met renteverhogingen.

Spaarrente Australië vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Australië?

De bank met de hoogste spaarrente in Australië is variabel. De banken passen hun rentes regelmatig aan. Op dit moment vergoeden banken als Westpac, Ubank, Virgin Money en MyState Bank aantrekkelijke rentes over spaargeld.

Ook zien we dat Rabobank in Australië een hoge spaarrente geeft. Er loopt een actie met 4,5% voor de eerste 4 maanden - daarna geeft Rabobank Australia 3,25%. Dat is een veelvoud van de rente die Nederlandse spaarders van de Rabobank krijgen.

Wie spaargeld vastzet op een deposito krijgt een hogere rente dan op een spaarrekening. Dat geldt ook in Australië. Rabobank Australia heeft op dit moment een depositorente van 4,10% voor 1 jaar vast. n Nederland is dit 0,75%.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Australië?

De bank met de laagste spaarrente in Australië is wisselend. Onderaan in de vergelijking van spaarrentes bungelen diverse banken die 0,00%, 0,01% of 0,05% rente vergoeden.

Opvallend genoeg zijn dat niet de grote banken van Australië: Commonwealth Bank of Australia / Westpac Banking Corporation / Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) / National Australia Bank (NAB). In Nederland zien we dat juist de grootbanken de laagste spaarrentes vergoeden.

Betaal ik belasting op spaargeld in Australië?

Over spaargeld in Australië wordt geen belasting betaald, wel over de rente. De ontvangen spaarrente wordt gezien als inkomsten en moet opgegeven worden aan de Australian Tax Office (ATO). Hoeveel belasting er geheven wordt is afhankelijk van het inkomen van de belastingplichtige. De bank heft maximaal 10% bronbelasting over uitbetaalde rente.

In Nederland betalen we belasting over ons gehele wereldinkomen, dat zou leiden tot dubbele belastingheffing voor Nederlanders die spaargeld in Australië hebben staan. Nederland heeft met Australië een verdrag om dat te voorkomen. Zo krijg je in Nederland een vermindering van de inkomstenbelasting via de ‘aftrek voorkoming dubbele belasting’.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Australië?

Als Nederlander kun je een spaarrekening openen in Australië. Bij veel Australische banken is dat mogelijk zonder dat je er woont. Het openen gaat dan telefonisch of via internet. Dat wil niet zeggen dat je bij elke bank in Australië een spaarrekening kunt openen.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Australische spaarrekening?

Bij het openen van een Australische spaarrekening is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

Valutarisico

Om spaargeld aan te houden in Australië moet je jouw euro’s omwisselen naar Australische dollars. De koersbewegingen kan ervoor zorgen dat je bij later terugwisselen in euro’s minder terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Daardoor is het rendement op een spaarrekening in Australië onzeker.

Spaargarantie

Als de Australische bank waar jouw geld staat failliet zou gaan moet je zelf een beroep doen op het Australische depositogarantiestelsel, het Financial Claims Scheme (FCS). Dit garandeert maximaal 250.000 Australische dollars per persoon, per bank. Omgerekend naar euro’s is dat op dit moment ongeveer € 162.500. Deze spaargarantie geldt ook voor niet-ingezetenen met spaargeld in Australië.

Belasting

In Australië kan bronbelasting geheven worden over de rente - deze moet je als aftrekpost opvoeren bij jouw Nederlandse belastingaangifte. Zo voorkom je dubbele belastingheffing.