Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Engeland

Wat is de spaarrente in Engeland?

De spaarrente in Engeland is variabel en kan op ieder moment wijzigen. De Engelse banken bepalen per dag welke rente ze willen vergoeden op spaarrekeningen en deposito’s. Het niveau van de Britse spaarrente ligt hoger dan in Nederland.

Een leidraad is de rente die de Britse centrale bank (Bank of England - BoE) hanteert. De rente staat op februari 2023) op 3,50%. In 2022 is deze Britse rentevoet een fors aantal keer verhoogd. In 2021 hanteerde de BoE nog een rente van 0,10%.

Deze ontwikkeling van de rente zien we ook bij de Europese Centrale Bank (ECB, momenteel 2,5%) en is bedoeld om de inflatie te beteugelen. De dreiging van een negatieve rente is daarmee voorlopig verdwenen. De verwachting is juist dat de rente nog verder zal stijgen om de inflatie verder terug te dringen.

Engeland hoort bij het Verenigd Koninkrijk (VK). Het land is sinds de Brexit in 2020 geen lid meer van de Europese Unie (EU) en heeft haar eigen munt: de Britse Pond (GBP).

Spaarrente Engeland vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Engeland?

De bank met de hoogste spaarrente in Engeland is wisselend. Voor Easy Access accounts (opvraagbaar spaargeld) ligt de spaarrente op dit moment rond de 3%, met app-only bank Kroo als koploper. Meer banken geven hoge spaarrentes, zoals Paragon Bank en Cynergy Bank

Er zijn in Engeland veel verschillende spaarrekeningen met sterk uiteenlopende rentes en voorwaarden. Het gebruik van allerlei actietarieven maakt het lastig om de gemiddelde rente op spaarrekeningen te vergelijken.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Engeland?

De bank met de laagste spaarrente in Engeland verandert doorlopend. Er zijn momenteel rekeningen waarop minder dan 0,50% rente vergoed wordt bij Kent Reliance, Virgin Money en Shawbrook Bank.

Betaal ik belasting op spaargeld in Engeland?

In Engeland betalen burgers belasting over de rente die ze ontvangen op spaargeld. Er is geen sprake van bronbelasting: de banken betalen de volledige rente uit aan spaarders. De belasting wordt via de aangifte van de Engelse inkomstenbelasting geheven. Hoeveel belasting wordt geheven is afhankelijk van het inkomen en de belastingschijf.

Wie in Nederland woont en in Engeland belasting betaalt kan dit als aftrekpost opvoeren bij de Nederlandse belastingaangifte. Zo wordt dubbele belastingheffing voorkomen.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Engeland?

Als Nederlander is het lastig om een spaarrekening te openen in Engeland. Zonder adres in Engeland is het bij de meeste banken niet mogelijk. Woon je in Engeland, dan is het openen van een Britse spaarrekening voor een Nederlander geen probleem.
Door de no-deal Brexit raakten Britse banken in 2020 hun vergunning kwijt om vanuit het Verenigd Koninkrijk spaarrekeningen aan te bieden aan klanten in Nederland. Veel rekeningen van klanten in Nederland werden toen opgeheven.
Sparen bij een Engelse bank kan wel nog via een kantoor op het Europese vasteland met een ‘Europees paspoort’. Via die weg biedt bijvoorbeeld Lloyds Bank nog steeds spaarrekeningen aan in ons land - vanuit Duitsland en onder de Duitse spaargarantie.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Engelse spaarrekening?

Bij het openen van een Engelse spaarrekening moet je letten op het volgende:

Valutarisico

In Engeland betalen ze met Britse ponden. Om geld op een Engelse spaarrekening te zetten moeten euro’s omgewisseld worden naar ponden. Voor gebruik in de toekomst moet je het weer terugwisselen. Daarmee loop je een koersrisico: door koersbewegingen is het mogelijk dat je minder euro’s terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Zo lijkt sparen in Engeland enigszins op beleggen in Britse ponden.

Spaargarantie

Engeland heeft een eigen depositogarantiestelsel (Financial Services Compensation Scheme, FSCS). Dat hoeft sinds de Brexit niet meer te voldoen aan dezelfde eisen als de EU-landen. De Britten houden op dit moment nog wel de EU-grens van €100.000 aan voor de spaargarantie - na omrekening in Britse ponden dekt het FSCS 85.000 GPB per persoon, per bank.