Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Frankrijk

Wat is de spaarrente in Frankrijk?

De spaarrente in Frankrijk is variabel en kan op ieder moment wijzigen. De spaarrente in Frankrijk ligt vaak boven de rente in Nederland. De basis van de Franse spaarrente is verbonden met de rente van de Europese Centrale Bank (ECB).

Daarnaast speelt de concurrentie tussen banken in Frankrijk een rol bij de gemiddelde rente op spaarrekeningen. Ook in Frankrijk kan een negatieve rente gelden. Dit is vooral afhankelijk van het Europese rentebeleid.

Een opvallende spaarrekening in Frankrijk is de Livret A met maar liefst 3% rente. Dit is een speciaal spaarprogramma van de Franse staat. Daarmee kan iedereen die in Frankrijk woont ongeveer € 25.000 belastingvrij sparen met een rente van momenteel (januari 2023) 3%.

Daarnaast heeft Frankrijk het Livret de développement durable et solidaire (LDDS). Het gaat hier om een belastingvrij spaarboekje voor duurzame en solidaire ontwikkeling met een maximum saldo van € 12.000. De rente is gelijk aan de Livret A rente. Ook dit is alleen voor mensen met een fiscale woonplaats in Frankrijk.

Een deposito heet in Frankrijk een compte à terme (CAT). De rente voor een deposito is hoger dan op een vrij opvraagbare spaarrekening.

Spaarrente Frankrijk vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Frankrijk?

De bank met de hoogste spaarrente in Frankrijk is wisselend: banken kunnen hun rentes dagelijks wijzigen. Op dit moment zijn er enkele banken (DISTINGO (PSA Groupe), Fortuneo Banque, BforBank) die een actierente hanteren van 3% voor enkele maanden.

Soms krijgt de nieuwe klant ook nog een interessante welkomstbonus. De rente na die actieperiode loopt echter sterk uiteen.

Boursorama Bank, MyMoneyBank, Cashbee en Renault Bank hebben op dit moment de hoogste reguliere spaarrentes.

Vanuit Nederland kun je een spaarrekening in Frankrijk openen bij Renault Bank. De rente van deze rekening staat sinds de introductie altijd hoog in de vergelijking van hoogste spaarrentes. Het openen van een spaarrekening bij Renault Bank loopt via het internationale spaarplatform Raisin.

Bij de deposito’s zijn Younited en Orange Bank interessante Franse banken. Via Raisin kun je bij deze banken een deposito openen.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Frankrijk?

De bank met de laagste spaarrente in Frankrijk is variabel. Elke dag kunnen banken hun rentes wijzigen en kan de bank met de laagste rente een hogere plek in de vergelijking van spaarrentes krijgen. Er zijn diverse banken die op dit moment een hele lage spaarrente vergoeden. Voorbeelden zijn La Banque Postal en BNP Paribas.

Betaal ik belasting op spaargeld in Frankrijk?

Belasting over spaargeld in Frankrijk betaal je alleen in Nederland. Frankrijk kent wel een bronbelasting (prélèvement à la source) - maar die wordt niet geheven over spaarrente. Je betaalt in Frankrijk dus geen belasting over je spaargeld.

Bijzonder is de situatie van Orange Bank. Dit is een Franse bank die onder het Franse depositogarantiestelsel valt. De deposito’s bij Raisin worden echter via het Spaanse bijkantoor van Orange Bank aangeboden. Het geld valt daardoor onder de Spaanse bronbelasting van 19%. Vanwege het Nederlandse verdrag met Spanje kan dit eenvoudig verminderd worden tot 0%.

In ons eigen land betaal je inkomstenbelasting over jouw hele wereldinkomen. Dat betekent dat ook spaargeld in Frankrijk belast wordt in Nederland. Je betaalt belasting in box 3 - de vermogensrendementsheffing.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Frankrijk?

Als Nederlander kun je een spaarrekening openen in Frankrijk via het internationale spaarplatform Raisin. Een rekening openen direct bij een Franse bank is lastiger: vrijwel allemaal hebben ze een woonadres in Frankrijk als vereiste.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Franse spaarrekening?

Bij het openen van een Franse spaarrekening moet je letten op:

Spaargarantie

Geld bij een Franse bank valt onder de spaargarantie van Frankrijk: Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution (FDGR). Dit depositogarantiestelsel is qua dekking gelijk aan dat van Nederland. Conform de eisen van de Europese Unie (EU) is er € 100.000 per persoon, per bank gedekt.

Belasting

Sparen bij Orange Bank via Raisin betekent dat het geld fiscaal in Spanje staat. Voor vermindering van de bronbelasting in Spanje tot 0% moet je een formulier invullen.