Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente IJsland

Wat is de spaarrente in IJsland?

De spaarrente in IJsland is variabel - afhankelijk van de algemene rentestand en het beleid van de banken. De gemiddelde rente op spaarrekeningen in IJsland ligt op dit moment ruim hoger dan in Nederland.

In IJsland is er geen sprake geweest van een negatieve rente. De inflatie is er al geruime tijd hoog met minder heftige pieken dan in Nederland. Van juli 2022 tot en met januari 2023 lag het inflatieniveau tussen 9,3% en 9,95%. In januari 2021 was er in IJsland al een inflatie van 4,29% - Nederland zat toen nog beneden de 2%. (Bron: CBS.)

Er zijn niet veel verschillende banken in IJsland. Een bekende naam is Landsbankinn - de opvolger van Landsbanki bank achter het in Nederland bekende Icesave. Dit is de op grootste bank van IJsland en in handen van de overheid. Andere grote banken in IJsland zijn Arion Bank (de opvolger van Kauphting Bank) en Islandsbanki (de opvolger van Glitnir).

De grootste bank van IJsland was tot 2008 Kaupthing Bank. In de bankencrisis in IJsland in 2008 werd de controle bij deze bank overgenomen door de IJslandse regering. Ook Landsbanki en Glitnir werden destijds genationaliseerd, met in Nederland het Icesave-drama tot gevolg. Het nationaliseren van de grote banken was nodig om een nationaal faillissement te voorkomen. Diverse bankiers werden veroordeeld tot celstraffen wegens fraude en manipulatie tijdens die crisis.

Spaarrente IJsland vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in IJsland?

De bank met de hoogste spaarrente in IJsland kan wisselen: de rentestanden op spaarrekeningen kunnen elke dag aangepast worden. Op dit moment geeft spaargeld bij Islandsbanki een rente van 6,0%. Geld dat een jaar vastgezet wordt op een deposito levert zelfs 6,5% rente op bij Islandsbanki.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in IJsland?

De bank met de laagste spaarrente in IJsland varieert. De rentes zijn variabel en kunnen dus op ieder moment wijzigen. Momenteel krijg je op een spaarrekening bij Arion bank 4,5% rente.

Betaal ik belasting op spaargeld in IJsland?

In IJsland betalen inwoners belasting over spaargeld via het kapitaalinkomen: de rente. Bij uitbetaling van de spaarrente wordt bronbelasting gehouden door de bank (2023: 22%).

Dat zou voor Nederlanders met spaargeld in IJsland een dubbele belasting kunnen inhouden: in ons eigen land betalen we belasting over ons hele wereldinkomen. Bij de belastingaangifte in Nederland kan de ingehouden bronbelasting dan ook (deels) verrekend worden.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in IJsland?

Voor een Nederlander is het openen van een spaarrekening in IJsland niet eenvoudig. De bank vraagt doorgaans om een IJslands adres. Woon je er niet, dan is het vaak niet mogelijk om een rekening te openen.

Internationale spaarplatforms zoals Raisin zouden hierin kunnen helpen. Raisin biedt echter op dit moment geen spaarproducten uit IJsland aan. Voor andere opties klik hier.

Waar moet ik op letten bij het openen van een IJslandse spaarrekening?

Bij het openen van een IJslandse spaarrekening is het belangrijk om te letten op:

Valutarisico

In IJsland betalen ze niet met de euro, de valuta is daar de IJslandse kroon. De wisselkoers kan variëren, waardoor een omgewisseld aantal euro’s naar IJslandse kronen bij terugwisselen een heel ander eurobedrag oplevert.

Depositogarantiestelsel

IJsland is geen lid van de Europese Unie (EU), wel van de Europese Economische Ruimte (EER). De EU-eisen rondom het depositogarantiestelsel zijn in IJsland dan ook niet van toepassing. Er is wel een garantiefonds voor spaargeld in IJsland, het Depositors' and Investors' Guarantee Fund (Tryggingarsjóður innstæðueigenda og fjárfesta, TIF).

Omvang banken t/o omvang economie

De bankencrisis in IJsland in 2008 kwam voort uit een enorme groei van de bankensector in het land na de privatisering van de bankensector in 2001. IJslandse bankiers trokken spaargeld aan uit allerlei landen en de bevolking ging veel lenen. De groei van schulden en uitgaven leidde tot een hoge inflatie en was de basis van de crisis.