Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Italië

Wat is de spaarrente in Italië?

De spaarrente in Italië varieert. Elke dag passen banken hun rentes aan, mede onder invloed van de beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Daardoor kan de rente die je krijgt op een Italiaanse spaarrekening en op nieuwe deposito’s in Italië dagelijks veranderen.

Vergeleken met Nederland ligt de gemiddelde rente op een spaarrekening in Italië een stuk hoger. Dat maakt het voor Nederlanders interessant om een spaarrekening of deposito te openen bij een Italiaanse bank.

 • Afhankelijk van de economische situatie en internationale rentestanden kan er ook in Italië sprake zijn van een negatieve rente. Als banken moeten betalen om geld te stallen bij de ECB kunnen ze die kosten doorberekenen aan hun spaarders.

  Spaarrente Italië vergelijken

  Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

  Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
  Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
  Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
  Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
  Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
  Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
  Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
  Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
  InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
  Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
  CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
  Volledig overzicht...

  Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Italië?

  De bank met de hoogste spaarrente in Italië wisselt mee met de rentewijzigingen. Banken die hoge rentes bieden voor spaargeld zijn bijvoorbeeld CiviBank, Banca Progetto, Banca Privata Leasing en Imprebanca.

  Italiaanse banken bieden in Nederland vooral deposito’s aan. Dit loopt via het internationale spaarplatform Raisin. Daar kun je eenvoudig een spaarproduct openen bij allerlei banken in de Europese Unie (EU). De Italiaanse banken doen het goed in de vergelijking van hoogste rentes.

  Welke bank heeft de laagste spaarrente in Italië?

  De bank met de laagste spaarrente in Italië is wisselend. Op dit moment heeft Imprebanca een ruim lagere depositorente dan Banca Progetto (1 jaar vast voor respectievelijk 2,10% en 3,00%). Afhankelijk van het bankbeleid kan de volgorde later omgekeerd zijn.

  Betaal ik belasting op spaargeld in Italië?

  Over spaargeld in Italië betaal je geen belasting. Er zijn landen waar de bank bronbelasting moet inhouden over de uit te betalen rente. Daar moet je vermindering van die bronbelasting aanvragen via een speciaal formulier. Die bronbelasting is in Italië niet van toepassing.

  Wel moet je het spaargeld dat je in Italië hebt staan opgeven als vermogen in jouw aangifte voor de Nederlandse inkomstenbelasting.

  Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Italië?

  Als Nederlander kun je zonder problemen een spaarrekening of deposito openen in Italië. Dat gaat eenvoudig via het internationale spaarplatform Raisin. Je communiceert met Raisin in de Nederlandse taal en kunt online alles goed volgen.
  Wil je een Italiaanse spaarrekening openen bij een bank die niet via Raisin werkt? Daarvoor heb je een ‘codice fiscale’ nodig. Voor zo’n belastingnummer moet je een inschrijfadres in Italië (gehad) hebben, waardoor het voor veel Nederlanders geen optie is.

  Waar moet ik op letten bij het openen van een Italiaanse spaarrekening?

  Bij het openen van een Italiaanse spaarrekening of deposito is het belangrijk om te letten op:

  • Spaargarantie: Spaargeld in Italië wordt gegarandeerd via het Italiaanse depositogarantiestelsel: Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi. Bij een faillissement van een Italiaanse bank worden vanuit dit fonds gecompenseerd tot € 100.000 per persoon, per bank.
  • Het is alleen mogelijk om direct bij een Italiaanse bank een rekening te openen met een (voormalig) inschrijfadres in Italië. Via het spaarplatform Raisin zijn diverse Italiaanse banken ook bereikbaar zonder dat adres.