Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Noorwegen

Wat is de spaarrente in Noorwegen?

De spaarrente in Noorwegen is wisselend - afhankelijk van de algemene rentestand en de keuzes van de Noorse banken.

Voor de algemene rentestand is de rente van de Noorse centrale bank (Norges Bank) van belang. In Noorwegen werken ze niet met de euro, het land is geen lid van de Europese Unie (EU). Je betaalt er met Noorse Kronen (NOK).

De Noorse rente is doorgaans vergelijkbaar met de rentestanden van de Europese Centrale Bank (ECB): in december 2022 kwam deze op 2,75% - toen deze bij de ECB op 2,50% stond. Ook een negatieve rente is mogelijk in Noorwegen.

Spaarrente Noorwegen vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Noorwegen?

De bank met de hoogste spaarrente in Noorwegen is wisselend. Op dit moment is het voor sparen zonder voorwaarden: SVEA Finans met een rente van 3,12%. De gemiddelde rente op een spaarrekening ligt duidelijk hoger dan de hoogste spaarrente in Nederland. Er zijn meer banken met een rente van 3%: MyBank, Instabank, Fana Sparebank en Nordax Bank.

Een deposito levert meer rente op dan een spaarrekening. Nordax Bank heeft momenteel voor 1 jaar vast een rente van 4,02%, het aantal banken dat voor een 1-jaars deposito meer dan 3,5% vergoedt is groot. Ter vergelijking: in Eurolanden krijgen we op dit moment maximaal 3,0% voor 1 jaar vast.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Noorwegen?

De bank met de laagste spaarrente in Noorwegen wisselt. Er zijn spaarrekeningen met momenteel een 0,00% rentevergoeding: bij Sunndal Sparebank en Cultura Bank.

De grootste banken in Noorwegen zijn Den Norske Bank (DNB), Nordea, Fokusbank, Sparebank1 en Skandiabank. De grootste - DNB - geeft op dit moment een rente van 1,35% op een gewone spaarrekening.

Betaal ik belasting op spaargeld in Noorwegen?

In Noorwegen wordt bronbelasting geheven over rente op spaargeld. Omdat je in Nederland inkomstenbelasting betaalt over je hele wereldinkomen zou dat leiden tot dubbele belastingheffing. Er is een belastingverdrag tussen Nederland en Noorwegen om dit te voorkomen: de bronbelasting kan verminderd worden bij de bank of verrekend bij de Nederlandse aangifte.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Noorwegen?

Als Nederlander kun je een spaarrekening openen in Noorwegen, in elk geval als je daar woont. Met een adres in Noorwegen lukt het prima op vertoon van een geldig paspoort. Er zijn ook banken waar je zonder woonadres in het land een spaarrekening kunt openen.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Noorse spaarrekening?

Bij het openen van een Noorse spaarrekeningen zijn de volgende zaken belangrijk om op te letten:

Valutarisico

Sparen in Noorwegen doe je in Noorse kronen. Euro’s die je daar op een spaarrekening wilt zetten moet je dus eerst omwisselen in kronen - dat gebeurt tegen de actuele koers. Wil je het spaargeld later weer opnemen, dan kan de koers van dat moment ervoor zorgen dat je een ander bedrag in euro’s terugkrijgt.

Spaargarantie

Noorwegen is geen lid van de EU, de EU-verplichting qua spaargarantie geldt daarom niet. Toch zijn er afspraken over een vergelijkbaar depositogarantiestelsel, ook in Noorwegen. Het Bankenes Sikringsfond heeft een dekking van NOK 2 miljoen per persoon, per bank. Tegen de koers van vandaag is dat ca € 180.000 euro.