Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Polen

Wat is de spaarrente in Polen?

De spaarrente in Polen is wisselend: Poolse banken beslissen per dag welke rente ze willen vergoeden op spaargeld. Daarbij maken ze onderscheid tussen spaarrekeningen en deposito’s.

Op een spaarrekening is de rente variabel, met een deposito zet je de rente voor een bepaalde periode vast. De depositorente ligt meestal hoger dan de rente op spaarrekeningen. De gemiddelde rente in Polen ligt op het moment van schrijven laag, ook een negatieve rente is er mogelijk. Poolse banken werken wel met bijzonder hoge actierentes voor nieuwe spaarrekeningen.

Veel mensen in Polen hebben geen of nauwelijks spaargeld. Sparen is niet zo populair onder de inwoners van dit land. Dat is nog sterker in tijden van hoge inflatie: de koopkracht van het spaargeld gaat snel achteruit door de prijsstijgingen.

Polen is lid van de Europese Unie (EU), alleen betalen ze er niet met de euro. De lokale valuta is de Poolse zloty (afkorting PLN - met 100 grosz per zloty). De koers van de munt wisselt per dag. Op dit moment is 1 zloty ongeveer 20 eurocent. Bij sparen in Polen is het belangrijk om na te gaan of het gaat om sparen in euro’s of in zloty, in verband met het koersrisico.

Spaarrente Polen vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Polen?

De bank met de hoogste spaarrente in Polen wisselt. Op dit moment is het Pekao SA, die 6 maanden lang een rente van 8% hanteert. Die actierente geldt ook bij Bank Millenium, ING Bank Slaski en VeloBank - maar dan voor 3 maanden. Bovendien moet je bij deze banken ook een betaalrekening hebben.

Santander Consumer Bank (uit Spanje) heeft in Polen een spaarrekening waar geen betaalrekening bij hoeft met een promotie rente van 7% tot 50.000 PLN.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Polen?

De bank met de laagste spaarrente in Polen is wisselend. De standaard rentestanden worden enigszins verstopt en overschreeuwd door de hoge actierentes. Na die actieperiode gaan veel spaarrekeningen terug naar bijvoorbeeld 0,5%.

Betaal ik belasting op spaargeld in Polen?

Op spaargeld in Polen betaal je belasting. De Poolse banken houden in principe 19% bronbelasting in op de rente die ze uitbetalen. Die bronbelasting kun je verlagen tot 5% door een verklaring in te dienen dat je Nederlands ingezetene bent.

Het resterende bedrag aan bronbelasting kun je verrekenen op jouw belastingaangifte in Nederland. Dubbele belastingheffing is niet de bedoeling en in Nederland betaal je in box 3 belasting over jouw hele wereldinkomen.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Polen?

Als Nederlander kun je een spaarrekening openen in Polen, afhankelijk van de eisen die de Poolse bank aan een spaarder stelt. Vaak zullen ze een adres in Polen verplicht stellen.
Een spaarrekening te openen in Polen gaat het makkelijkst via een internationaal spaarplatform zoals Raisin. Daar kun je op dit moment alleen deposito’s in Polen openen - bij Ailor Bank. De rentes daarvan zijn vooralsnog echter niet aantrekkelijk.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Poolse spaarrekening?

Bij het openen van een Poolse spaarrekening is het belangrijk te letten op het volgende:

Valutarisico

Sparen in Polen zal meestal in Poolse zloty zijn. Soms kan het ook in euro’s, dat is belangrijk om te weten. Met sparen in zloty loop je een valutarisico: bij terugwisselen kan het zijn dat je veel minder euro’s ontvangt dan je hebt gestort. Meer kan ook, het hangt af van de wisselkoers tussen de euro en de zloty.

Spaargarantie

Polen is lid van de Europese Unie (EU) en heeft daarmee een depositogarantiestelsel (het bankgarantiefonds Bankowy Fundusz Gwarancyjny, BFG) met een soortgelijke dekking als Nederland: tot een tegenwaarde van €100.000 per rekeninghouder, per bank. De uitbetaling van het gegarandeerde bedrag zal echter plaatsvinden in Poolse zloty, niet in euro’s.

Belasting

In Polen heffen banken 19% bronbelasting, die verminderd kan worden tot 5% - niet tot 0%. Het resterende bedrag kun je verrekenen met jouw Nederlandse belasting in box 3 van de inkomstenbelasting.