Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Portugal

Wat is de spaarrente in Portugal?

De spaarrente in Portugal is wisselend. De rente verschilt per bank en iedere bank maakt eigen keuzes qua renteniveau. Over het algemeen liggen de rentestanden in Portugal lager dan in Nederland. De rente in dit land volgt veel minder de trend van de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelt, al is Portugal wel een EU-land. Het lage renteniveau in Portugal brengt een negatieve rente ook dichterbij.

Spaarrente Portugal vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Portugal?

De bank met de hoogste spaarrente in Portugal is op het moment van schrijven de Spaanse Openbank. Deze levert in Portugal 6 maanden lang 2% rente op over een maximum bedrag van € 10.000. In Nederland is deze grens inmiddels veel hoger, net als de spaarrente na die 6 maanden.

Er zijn momenteel in Portugal weinig banken die enige spaarrente vergoeden. De gemiddelde rente op spaarrekeningen ligt er extreem laag. De beste rente na die van Openbank vinden we bij Banco CCT met slechts 0,50%.

Op deposito’s zijn de rentes iets hoger, voor 1 jaar vast is de huidige maximale rente 2,00% bij Banco Finantia. Vanuit Nederland kunnen we op een deposito in Portugal een hogere rente krijgen dan in Portugal zelf: Haitong Bank - een Chinees investeringsplatform - vergoedt via Raisin onder Portugese garantie een 1-jaarsrente van 2,85%.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Portugal?

De bank met de laagste spaarrente in Portugal is lastig te kiezen: de meeste banken in dit land vergoeden momenteel nauwelijks rente. Voor een hoge spaarrente hoef je duidelijk op dit moment niet naar Portugal te gaan.

Betaal ik belasting op spaargeld in Portugal?

In Portugal zelf betaal je geen belasting over spaargeld. Vermogen wordt daar niet belast, met uitzondering van een beperkte heffing op onroerend goed.

Wie via Raisin spaart bij Haitong Bank moet er rekening mee houden dat deze loopt bij het Spaanse bijkantoor van Haitong Bank. Het geld op deze spaarrekening valt voor de spaargarantie onder het Portugese depositogarantiestelsel, maar fiscaal in Spanje. Dat maakt dat er sprake is van bronbelasting - 19% in Spanje - die echter eenvoudig verminderd kan worden tot 0%.

Uiteindelijk betaal je wel belasting over spaargeld in Portugal zolang je in Nederland woont. In ons eigen land betaal je namelijk belasting over jouw hele wereldinkomen, dus ook over de rente-inkomsten uit Portugal. Deze worden belast in box 3 van de inkomstenbelasting.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Portugal?

Als Nederlander een spaarrekening openen in Portugal gaat het makkelijkst via een internationaal spaarplatform. Via die weg kun je op dit moment alleen een spaardeposito openen bij Haitong Bank.

Ook als niet-inwoner van Portugal is het mogelijk te zijn om bij een Portugese bank te sparen. Je hebt dan wel een niet-residentiële Número de Contribuinte (het Portugees fiscaal nummer) nodig en natuurlijk jouw paspoort.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Portugese spaarrekening?

Bij het openen van een Portugese spaarrekening moet je op een aantal zaken letten:

Spaarrente goed vergelijken

Is de rente op spaarrekeningen en deposito’s interessant genoeg? Op dit moment hoef je voor het rendement geen spaargeld in Portugal te stallen.

Spaargarantie

Geld in Portugal valt niet onder de Nederlandse spaargarantie. Ook in Portugal hebben ze een depositogarantiestelsel met een dekking van € 100.000 per persoon, per bank - conform de EU-richtlijnen. Als land is Portugal een stuk minder solide dan Nederland.

Fiscaal

Qua belasting is het goed om te checken of het geld fiscaal wel in Portugal staat. Bij Haitong Bank valt het onder het Spaanse bijkantoor en daarmee voor de belasting in Spanje (met bronbelasting).