Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Thailand

Wat is de spaarrente in Thailand?

De spaarrente in Thailand ligt niet vast. De rente die spaarders krijgen is afhankelijk van de keuzes die Thaise banken maken. Op dit moment ligt het renteniveau laag met maximaal 0,50% voor spaarrekeningen.

Op deposito’s vergoeden banken in Thailand een iets hogere rente die oploopt met de looptijd. Wie spaargeld voor 12 maanden vastzet krijgt bij veel Thaise banken 1,15% rente. Dat is lager dan de 1-jaars depositorente die allerlei banken in Europa vergoeden.

Een negatieve rente behoort ook in Thailand tot de mogelijkheden. Tot op heden heeft de centrale bank van Thailand echter nog geen negatieve beleidsrente gehanteerd. Na een periode van een bodemrente zijn de rentestanden in het land - net als in Europa - alweer gestegen. De renteverhogingen worden doorgevoerd in een poging de inflatie (zoals we die in Nederland kennen van het CBS) te beteugelen en zo de koopkracht op peil te houden.

Spaarrente Thailand vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Thailand?

De bank met de hoogste spaarrente in Thailand is wisselend. Momenteel is het de Bangkok Bank met een rente van 0,50%. Dit is ook de grootste bank van het land. Alle andere commerciële Thaise banken, zoals Kasikorn Bank, Siam Commercial Bank (SCB), Krungthai Bank en Ayutthaya vergoeden een lagere gemiddelde rente op spaarrekeningen.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Thailand?

De bank met de laagste spaarrente in Thailand wisselt, de rente ligt op dit moment bijzonder laag en bij veel banken in dezelfde range. In de vergelijking van Thaise banken staat TMB Thanachart momenteel onderaan met een spaarrente van 0,125%.

Betaal ik belasting op spaargeld in Thailand?

In Thailand wordt belasting betaald over spaargeld doordat de banken 15% bronbelasting inhouden op de rente die ze uitkeren. Die inhouding doen ze alleen als het rentebedrag bij dezelfde bank hoger is dan 20.000 baht. Staat geld verspreid over meerdere spaarrekeningen, dan doet de belastingplichtige hiervan zelf aangifte.

Wie in Nederland woont betaalt hier belasting over het totale wereldinkomen. Daarbij wordt het vermogen in Thailand meegerekend voor het bepalen van de inkomstenbelasting in box 3. De ingehouden bronbelasting mag dan - ter voorkoming van dubbele belastingheffing - bij de aangifte verrekend worden.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Thailand?

Als Nederlander kun je in Thailand een spaarrekening openen als je daar woont. Dan is een rekening in Thaise Baht een logische keuze en probleemloos te regelen. Zonder adres in Thailand is het niet eenvoudig om er te sparen. Zelfs zonder werkvergunning is het al bijzonder ingewikkeld.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Thaise spaarrekening?

Bij het openen van een Thaise spaarrekening moet je in elk geval letten op het volgende:

Valuta

De meeste spaarrekeningen in Thailand worden aangehouden in de lokale valuta, de Thaise Baht (THB). Dat is geen probleem als je in het land woont of van plan bent er te gaan wonen. Je kunt het geld dan later in Thailand gebruiken. Is het de bedoeling om het later weer terug te wisselen naar euro’s, houd dan rekening met het risico van koersverlies. Hoeveel euro’s je te zijner tijd terug krijgt voor het bedrag in Thaise Baht is afhankelijk van de wisselkoers.

Spaargarantie

Spaargeld in Thailand valt onder de Thaise spaargarantie volgens de Deposito Protection Agency Act. Dit depositogarantiestelsel beschermt tot een maximum van 1 miljoen baht per persoon, per bank. De garantie geldt alleen voor tegoeden in Thaise Baht, niet voor andere valuta. Vanuit Nederland kan het ingewikkeld zijn om een beroep te doen op deze garantie.