--> Maximale hypotheek berekenen - Actuelerentestanden.nl
Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Maximale hypotheek berekenen

Bereken hoeveel u maximaal kunt lenen om uw huis te kopen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

De maximale hypotheek die u kunt krijgen is meestal 4,25 keer zo hoog als uw bruto jaarinkomen. Als u bijvoorbeeld samen een bruto inkomen heeft van €60.000 per jaar, zou uw maximale hypotheek ongeveer €255.000 kunnen zijn. Dit wordt bepaald door uw hypotheekverstrekker die naar uw bruto jaarinkomen kijkt. Het verschilt echter per persoon en kan worden beïnvloed door andere factoren zoals schulden, andere financiële verplichtingen en de actuele hypotheekrente.

Het is mogelijk dat u eigen geld moet inleggen bij een hypotheek.

Hoeveel eigen geld is vereist voor een hypotheek?

Voor het afsluiten van een hypotheek is ongeveer vier tot zes procent van de koopsom aan eigen geld vereist. Vanaf 1 januari 2018 kunt u de bijkomende kosten niet meer meefinancieren in uw hypotheek, vandaar dat u deze kosten met eigen geld moet inleggen. Deze kosten kunnen variëren, waardoor het exacte bedrag dat u nodig heeft afhankelijk is van de specifieke kosten en de koopsom van de woning. Uw exacte eigen inbreng kent derhalve een bepaalde mate van flexibiliteit en variatie.

Hoe bereken je de tweede hypotheek?

Om de tweede hypotheek te berekenen, neemt u 75% tot 80% van de marktwaarde van de woning, afhankelijk van de hypotheekverstrekker, en trekt u het totale inschrijvingsbedrag van de huidige hypotheek en 30% van het inschrijvingsbedrag af. Uiteindelijk hangt het specifieke bedrag van de tweede hypotheek af van het beleid van de hypotheekverstrekker en het mogelijke percentage van de marktwaarde dat ze overwegen. Dit is een algemene berekening is en kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de specifieke voorwaarden van de hypotheekverstrekker.

Hoe bereken ik de maandlasten van een hypotheek?

Het berekenen van de maandlasten van een hypotheek omvat het overwegen van diverse factoren zoals de hypotheeksom, looptijd van de hypotheek, rentepercentage en het type hypotheek zelf:

  1. Hypotheeksom: Dit is het bedrag dat u leent om uw huis te kopen. Hoe hoger de hypotheeksom, hoe hoger uw maandlasten.
  2. Looptijd van de hypotheek: Dit is de periode waarin u de hypotheek terugbetaalt. Een langere looptijd betekent lagere maandlasten, maar over de gehele looptijd betaalt u meer rente.
  3. Hypotheekrente: Dit is het percentage dat de hypotheekverstrekker u in rekening brengt voor het lenen van het geld. Een hoger rentepercentage betekent hogere maandlasten.
  4. Type hypotheek: Er zijn verschillende soorten hypotheken, zoals een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Bij de eerste betaalt u elke maand een vast bedrag aan aflossing plus rente, waardoor uw schuld elke maand vermindert. Bij de laatste betaalt u een vast bedrag per maand gedurende de looptijd van de lening, maar de verhouding tussen rente en aflossing verandert gedurende de looptijd.

Gebruik onze rekentool om de maandlasten van een hypotheek te berekenen.

Wat is een hypotheek

Een hypotheek is officieel een zekerheidsrecht waarbij u een bedrag leent en uw huis als zekerheid geeft aan de bank. In eenvoudige termen, is het een lening voor het kopen van een huis. Dit soort lening wordt officieel een hypothecaire lening genoemd.

Kan ik een hypotheek krijgen?

Ja, u kunt een hypotheek krijgen als u voldoet aan twee eisen: een voldoende inkomen om elke maand uw hypotheeklasten af te lossen en een evenwichtige verhouding tussen de lening en uw huis (het onderpand). Deze normen zijn cruciaal omdat ze de basis vormen voor financiële instellingen om te beoordelen of u in staat bent de lening af te lossen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze criteria kunnen verschillen tussen hypotheekverstrekkers en of het gaat om een eerste of tweede hypotheek.

Wat is de actuele hypotheekrente?

De actuele hypotheekrente vindt u op onze hypotheekrente pagina.