Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Leenrente fiscaal aftrekbaar?

De verplichte melding zorgt ervoor dat het niemand kan ontgaan: Geld lenen kost geld. In de meeste situaties moet over een lening rente betaald worden. Waar dat niet moet, is dat juist een extra reden om goed op te letten: waarom zou een bedrijf u gratis geld lenen? Nu weten de meeste mensen ook wel dat hypotheekrente een belastingaftrek oplevert. Dat ook rente over een consumptief krediet soms fiscaal aftrekbaar is, daar zijn minder mensen van op de hoogte.

Actuele leenrentes vergelijken
Actuele hypotheekrentes vergelijken

Eigen woning

De hypotheekrenteaftrek is eigenlijk een heel verkeerde naam. Belastingaftrek is niet alleen mogelijk voor hypotheekrente. En niet alle hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Waar het om gaat bij de aftrek is de vraag of het geleende geld is uitgegeven aan de eigen woning. Voor de aankoop van het huis, het onderhoud of een verbouwing. Of de lening dan een hypotheek is, een persoonlijke lening of een lening van ouders – dat maakt niet uit voor de fiscus.

Aflosschema

Belangrijk is wel dat de lening aan de fiscale eisen voor belastingaftrek voldoet. Een nieuwe lening geldt sinds 2013 alleen als fiscale eigenwoningschuld als deze in maximaal 30 jaar tenminste annuïtair wordt afgelost volgens een vastgesteld schema. Een doorlopend krediet voldoet niet aan deze eis. Een persoonlijke lening wel. De rente over een persoonlijke lening die gebruikt wordt voor de eigen woning kan dus onder de hypotheekrenteaftrek vallen.

Verbouwing

Gaat u verbouwen? Een nieuwe keuken, kunststof kozijnen, een dakkapel, een uitbouw, een nieuwe badkamer? Als u daarvoor geld leent is de leenrente dus mogelijk fiscaal aftrekbaar. Oók als u het niet met een hypotheek financiert. Afhankelijk van uw situatie kan het gunstiger zijn om een verbouwingslening af te sluiten dan een hypotheek. Vergelijk de mogelijkheden en kosten goed voordat u een beslissing neemt.

Restschuld

Er is nog een manier waarop de rente over een lening fiscaal aftrekbaar kan zijn. Dit is aan de orde als de lening gebruikt wordt om een restschuld mee te financieren. Een restschuld, dat is de schuld die overblijft als een huis dat ‘onder water’ staat verkocht wordt. De verkoopprijs is lager dan de openstaande hypotheek. Na de verkoop blijft er dus een schuld over. Deze lening is geen echte eigenwoningschuld – er is immers geen eigen woning meer. Toch kunt u de leenrente over een restschuldfinanciering fiscaal aftrekken van uw inkomen. Hiervoor is een tijdelijke fiscale regeling getroffen – van toepassing voor restschulden die zijn ontstaan na 28 oktober 2012 en vóór 1 januari 2018. De aftrek geldt voor maximaal 15 jaar en vereist geen aflossing tijdens de looptijd.