Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Lenen met een uitkering

Om te bepalen of ze iemand een lening willen verstrekken, kijken kredietverstrekkers naar verschillende factoren. Een hele belangrijke factor is het inkomen. Hierbij geldt: hoe zekerder het inkomen, des te groter de kans dat de kredietverstrekker zijn geld terug krijgt. Dus mensen met een bestendig inkomen krijgen eerder een lening dan mensen met een onzeker inkomen. Een uitkering geeft daarbij volgens kredietverstrekkers minder zekerheid over het inkomen dan bijvoorbeeld een vast dienstverband (wel afhankelijk van de soort uitkering). Daarom is lenen met een uitkering niet bij iedere kredietverstrekker mogelijk.

Vergelijk de rentes van alle leningen

Lenen afhankelijk van soort uitkering

Een uitkering die voor lange tijd of zelfs voorgoed van kracht blijft, geeft veel zekerheid. Daarom is het vaak mogelijk een lening af te sluiten met een dergelijke uitkering. Hieronder geven we enige informatie per type uitkering.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

Bij arbeidsongeschiktheid hangt het sterk af van de mate van arbeidsongeschiktheid en de verwachte duur van de uitkering. Heeft u een WIA uitkering dan zijn er bij een aantal kredietverstrekkers nog mogelijkheden. Vaak wordt er nog onderscheid gemaakt tussen WIA-WGA (waarbij men nog deels in staat is te werken) en WIA-IVA (waarbij men niet meer in staat is te werken).

WW-uitkering

Een WW-uitkering is bijna altijd van tijdelijke aard. Daarom is lenen met een WW-uitkering meestal niet mogelijk.

Een Wajong uitkering

Een Wajong uitkering geeft vaak redelijk veel zekerheid waardoor er meerdere kredietverstrekkers zijn die dit inkomen meenemen bij het bepalen of er een lening verstrekt wordt

AOW

Zie lenen met pensioen

WWB - bijstandsuitkering

Met een WWB uitkering, beter bekend als een bijstandsuitkering is het veelal niet mogelijk te lenen. Deze uitkering voorziet namelijk in het deel van de inkomsten waarin u zelf niet kunt voorzien en zal daarom geen ruimte bieden voor het betalen van maandelijkse lasten aan een lening. Voor zover ons bekend wijzen alle kredietverstrekkers een lening aanvraag met bijstandsuitkering direct af.

Lenen duurder of niet mogelijk met een uitkering

Er zijn ook kredietverstrekkers die wel een lening verstrekken bij een uitkering, maar dan een renteopslag hanteren. Met andere woorden: lenen met een uitkering is dan duurder dan lenen met een vast dienstverband.

Lagere lening met een uitkering

Het komt ook voor dat lenen met een tijdelijk dienstverband wel mogelijk is, zelfs tegen dezelfde rente, maar dan is vaak de maximale lening lager. De maximale lening wordt dan bijvoorbeeld berekend met 70% van het inkomen.

Andere factoren

Uiteraard kijken kredietverstrekkers naar meerdere factoren dan de aard van het inkomen alleen alvorens ze een lening verstrekken. De belangrijkste en meest voorkomende factoren naast de aard van het inkomen zijn:
  • de hoogte van het inkomen;
  • woonsituatie en woonlasten;
  • Bureau Krediet Registratie (bij een negatieve registratie wordt zelden een lening verstrekt);
  • gezinssituatie (een alleenstaande heeft vaak lagere kosten dan een gezin met enkele kinderen);
  • leeftijd.