Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Amerika

Wat is de spaarrente in Amerika?

De spaarrente in Amerika is wisselend: de banken kunnen elke dag besluiten hun rentes te veranderen. De gemiddelde rente op spaarrekeningen in de Verenigde Staten wordt mede beïnvloed door de rente die bepaald wordt door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed).

Deze Federal funds rate is sinds maart 2022 meerdere malen verhoogd, na een twee jaar durend bodemtarief van 0,25%. Van een negatieve rente is in de USA geen sprake geweest. In de strijd tegen de inflatie is de Amerikaanse rente inmiddels (februari 2023) al gestegen naar 4,75%. De rente van de Europese Centrale Bank (ECB) ligt lager, op dit moment op 3,0%.

Net als de algemene Amerikaanse rente ligt ook de spaarrente en de rente op deposito’s in Amerika bij veel banken hoger dan in Europa.

Spaarrente Amerika vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Amerika?

De bank met de hoogste spaarrente in Amerika wisselt: de banken kunnen dagelijks hun rentes veranderen. De grootste banken in de USA - dat zijn JP Morgan Chase & Co, de Bank of America (BoA), Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley - betalen doorgaans niet de hoogste rentes voor spaargeld.

Op dit moment vergoeden MySavingsDirect en Primis bank een hoge rente op spaarrekeningen: 4,35%. Er zijn meerdere banken met een spaarrente van 4% of hoger. De rente op een deposito met een looptijd van 1 jaar loopt zelfs op tot 5,0% bij BMO Harris Bank.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Amerika?

De bank met de laagste spaarrente in Amerika varieert ook. Er zijn meerdere spaarrekeningen met een rente van 0,01% - bijvoorbeeld bij Chase en Bank of America.

Betaal ik belasting op spaargeld in Amerika?

In Amerika betaal je geen belasting over spaargeld, wel over de rente die je ontvangt. De spaarrente zien ze - net als in Nederland - als extra inkomen, belast met inkomstenbelasting. De bank houdt op rentebetalingen bronbelasting in. Veelal kun je de heffing van bronbelasting voorkomen door een speciaal formulier W-8BEN aan te leveren bij de bank.

In Nederland betaal je belasting over je hele wereldinkomen. Om dubbele belastingheffing te voorkomen is er een belastingverdrag met de Verenigde Staten. Alsnog betaalde bronbelasting kun je daardoor (deels) verrekenen in jouw Nederlandse belastingaangifte.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Amerika?

Als Nederlander kun je een spaarrekening openen in Amerika. Je hoeft daarvoor geen Amerikaans staatsburger te zijn. Een social security number (SSN, het Amerikaanse burgerservicenummer) heb je niet nodig. Een individueel belastingidentificatienummer (ITIN) is wel noodzakelijk. Dit nummer wordt uitgegeven door de Amerikaanse belastingdienst (IRS, Internal Revenue Service) en kun je ook als niet-ingezetene aanvragen.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Amerikaanse spaarrekening?

Bij het openen van een Amerikaanse spaarrekening moet je op een aantal zaken letten:

Valutarisico

Sparen in de Verenigde Staten gebeurt vooral in Amerikaanse dollars. Je loopt daardoor een koersrisico: het bedrag in euro’s dat je terugkrijgt als je de dollars terug wisselt is afhankelijk van de wisselkoers tussen de dollar en de euro.

Het uiteindelijke rendement op spaargeld in Amerika bestaat dan uit rente en koersresultaat (winst of verlies). Je kunt sparen in de USA zien als beleggen in dollars.

Spaargarantie

In de Verenigde Staten zijn er twee organisaties met een garantiestelsel voor spaargeld:

  • de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) en
  • de National Credit Union Adminstration (NCUA)

De FDIC garandeert spaarrekeningen en deposito’s bij banken, de NCUA bij ‘credit unions’. De dekking is bij allebei $ 250.000 per persoon, per instelling. LET OP: niet alle banken en credit unions zijn aangesloten bij deze regelingen, dus controleer dit voordat je een spaarrekening opent in de US!