Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Griekenland

Wat is de spaarrente in Griekenland?

De spaarrente in Griekenland kan per dag verschillen. Het niveau is afhankelijk van de algemene rentestanden en het beleid van de banken.

Op dit moment is de gemiddelde rente op spaarrekeningen en deposito’s in Griekenland nog steeds extreem laag. Elders in Europa is deze na een periode van nul- en zelfs negatieve rentes al enige tijd aan het stijgen.

Het renteniveau in Griekenland heeft een heftige historie. De financiële crisis die in 2010 begon zorgde voor een Griekse rentestand van 12%. De Griekse overheid kon niet meer betaalbaar lenen op de financiële markten. De Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie (EU) schoten te hulp met noodleningen, om te voorkomen dat Griekenland failliet zou gaan. Het rendement op Griekse staatsleningen lag rond de jaarwisseling van 2011/2012 zelfs even boven de 35%.

De periode van negatieve rente was vanwege de torenhoge staatsschuld gunstig voor de Grieken. Door de hoge inflatie is deze tijd alweer even voorbij. Sinds de zomer van 2022 verhoogde de ECB de rente om de inflatie te beteugelen. Deze renteverhogingen hebben binnen Griekenland tot op heden geen serieus hogere spaarrente tot gevolg.

Spaarrente Griekenland vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Griekenland?

De bank met de hoogste spaarrente in Griekenland is momenteel Eurobank met een rente van 0,15%. De door ons geraadpleegde vergelijking van Griekse spaarrekeningen toonde geen enkele hogere rente. Wel lager: 0,10% bij Alpha Bank, Attica Bank en Pancreta Bank.

Voor een deposito krijgt de spaarder in Griekenland geen veel hogere rente. Spaargeld vastzetten voor 12 maanden levert op dit moment maximaal 0,20% op. Deposito’s geven in andere Europese landen een ruim hogere rente. Bovendien zijn die eenvoudig te openen via een internationaal spaarplatform zoals Raisin.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Griekenland?

De bank met de laagste spaarrente in Griekenland is NBG (National Bank of Greece) met een spaarrente van 0,00% op dit moment. NBG niet de enige Griekse bank met een nulrente, ook Optima Bank komt niet hoger uit.

NBG is de oudste en grootste bank van het land, maar niet de centrale bank van Griekenland. Dat is de Bank van Griekenland - Bank of Greece.

Betaal ik belasting op spaargeld in Griekenland?

Er kan sprake zijn van belasting over spaargeld in Griekenland. De Griekse belastingdienst heft inkomstenbelasting over rente die men in Griekenland ontvangt.

Wie in Nederland woont betaalt in ons eigen land belasting over het totale wereldinkomen. Daar horen ook inkomsten uit vermogen in Griekenland bij. Om dubbele belastingheffing te voorkomen kun je eventueel in Griekenland betaalde belasting via jouw aangifte (deels) verrekenen.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Griekenland?

Als Nederlander kun je een spaarrekening openen in Griekenland als je daar woont. Ook zonder dat je inwoner bent vinden Griekse banken het vaak geen probleem. Wel is het meestal nodig om persoonlijk op een bankkantoor een handtekening te komen plaatsen en jezelf te identificeren.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Griekse spaarrekening?

Bij het openen van een Griekse spaarrekening is het belangrijk om te letten op het volgende:

Griekse economie

De Griekse economie verkeert in een zorgwekkende staat. De uitgebreide internationale steun houdt het land overeind. Gaat de Griekse staat failliet, dan kan het uitvoeren van de spaargarantie ook in de problemen komen.

Spaargarantie

Het Griekse depositogarantiestelsel (TEKE) garandeert - conform de EU-eisen - een bedrag van maximaal € 100.000 per persoon, per bank. De vraag is echter wie die garantie moet uitvoeren als de Griekse overheid omvalt.