Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Spaarrente Turkije

Wat is de spaarrente in Turkije?

De spaarrente in Turkije is variabel. De rente op spaarrekeningen en nieuwe deposito’s kan per dag veranderen, afhankelijk van het beleid van de Turkse banken.

De regering en centrale bank van Turkije spelen hierbij ook een belangrijke rol. Zij nemen beslissingen over de algemene rentestanden op basis van economische veronderstellingen en doelen.

De gemiddelde spaarrente in Turkije ligt in de afgelopen jaren ruim hoger dan in Nederland. Van 2014 tot begin 2018 lag de rentestand in het land tussen de 7,5 en 10%. In de loop van 2018 steeg de Turkse rente naar 24%, in 2021 op 19%. Het economische beleid van de Turkse regering is anders dan in ons land, dat heeft invloed op de inflatie en de rente. De negatieve rente die we onlangs in Europa hebben gezien kwam in Turkije niet voor.

De Turkse centrale bank heeft de rente in de loop van 2022 diverse malen verlaagd, ondanks de torenhoge inflatie (meer dan 80% in september 2022). Inmiddels is de rentestand daar 9% waardoor de spaarrente in Turkije ook lager is dan voorheen.

Spaarrente Turkije vergelijken

Vergelijk hieronder de hoogste spaarrentes in het buitenland:

Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Trade Republic - Rekening4,00%infoaanvragen
Santander Consumer Bank - Spaarrekening3,66%infoaanvragen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,50%infoaanvragen
Distingo Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,35%infoaanvragen
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,33%infoaanvragen
Collector (via Raisin) - Spaarrekening3,32%infoaanvragen
Klarna (via Raisin) - Spaarrekening3,29%infoaanvragen
InBank (via Raisin) - Spaarrekening3,24%infoaanvragen
Alisa Bank (via Raisin) - Spaarrekening3,19%infoaanvragen
CKV Spaarbank (via Raisin) - Spaarrekening3,04%infoaanvragen
Volledig overzicht...

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Turkije?

De bank met de hoogste spaarrente in Turkije kan per dag verschillen. Banken die vaak een hoge rente vergoeden op spaargeld zijn bijvoorbeeld Garanti BVBA, Ziraat Bankasi, Denizbank en HSBC Turkey.

De hoogste rentes in Turkije worden vergoed op spaarrekeningen in Turkse Lira. Het is ook mogelijk om een Euro- of Dollar spaarrekening aan te houden in Turkije. Daarop is de rente veel lager dan op een Turkse Lira spaarrekening.

Diverse Turkse banken hebben ook een bank in Nederland. Denk aan Yapi Kredi Bank, DHB Bank (Demir Halk Bank), Anadolubank, Credit Europe Bank en Garantibank. De Nederlandse vestigingen zijn volledig Nederlandse banken. Ze vallen onder de controle van De Nederlandsche Bank (DNB) en - voor spaargeld in euro’s - onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Turkije?

De bank met de laagste spaarrente in Turkije is wisselend. De rentes bewegen mee met de keuzes van de Turkse centrale bank en zijn afhankelijk van de concurrentiepositie die de Turkse bank wil innemen.

Betaal ik belasting op spaargeld in Turkije?

In Turkije houdt de bank bronbelasting in over de spaarrente en draagt dit af aan de Turkse overheid. Hoe hoog de bronbelasting is hangt af van de termijn waarvoor het spaargeld is vastgezet.

Deze bronbelasting kan leiden tot dubbele belastingheffing, aangezien inwoners van Nederland in ons eigen land belasting betalen over hun wereldinkomen. Er is een verdrag tussen Nederland en Turkije om die dubbele belastingheffing te voorkomen: de inkomstenbelasting in Nederland mag dan verminderd worden met de in Turkije ingehouden bronbelasting.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Turkije?

Als Nederlander kun je een spaarrekening openen in Turkije. Daarvoor moet de rekening zelf openen en beheren bij de Turkse bank van jouw keuze. Belangrijk om te weten: je hebt een Turks belastingnummer nodig om een Turkse spaarrekening te kunnen openen.
Het internationale spaarplatform Raisin biedt geen rekeningen in Turkije aan. Raisin werkt alleen met banken uit landen in de Europese Unie (EU). Turkije is wel al sinds 1999 kandidaat-lid van de EU, maar nog geen volwaardig lid. De EU-eis rondom de spaargarantie is dan ook niet van toepassing in Turkije.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Turkse spaarrekening?

Bij het openen van een Turkse spaarrekening is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken:

  • Je spaart in Turkse Lira, tenzij je een Euro spaarrekening opent. Daarmee loop je een valutarisico: als je jouw geld weer in Euro’s wilt omwisselen is Euro-bedrag afhankelijk van de koers van dat moment.
  • Je hebt een Turks belastingnummer nodig om een rekening te kunnen openen en veelal een adresbewijs van een verblijfplaats in Turkije. Sommige banken verlangen bovendien een verblijfsvergunning en een Turks telefoonnummer.
  • Spaargeld in Turkije is gegarandeerd volgens de Turkse staatsgarantie. Deze spaargarantie bedraagt 150.000 Turkse Lira per persoon, per bank. Op dit moment (januari 2023) is de koers van de Turkse lira lager dan 0,05 Euro - omgerekend komt de spaargarantie uit op minder dan € 7.500.