Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Duurzaam sparen

Wat is duurzaam sparen?

De laatste jaren is het maatschappelijk bewustzijn sterk toegenomen. Dit heeft onder andere geleid tot meer aandacht voor duurzaam en milieubewust ondernemen. Dit komt ook tot uitdrukking in de gestegen interesse in duurzaam en milieubewust sparen en beleggen. Duurzaam sparen houdt in dat er met het geld dat ingelegd wordt alleen in bedrijven geïnvesteerd wordt die duurzaam ondernemen. Of te wel bedrijven die een balans proberen te vinden tussen sociale rechtvaardigheid en winst.

De overheid probeert duurzaam sparen en duurzaam beleggen te stimuleren. Dit doen ze door de beleggingen in duurzame beleggingen/spaarproducten belastingvrij te maken. Of te wel: u betaalt geen vermogensrendementsheffing over het geld. Over normaal spaargeld betaalt u -boven de vrijstelling- jaarlijks belasting. Dit wordt de vermogensrendementsheffing genoemd en is een vast percentage over het spaartegoed (boven de vrijstelling).

Bij duurzaam sparen geldt er bovenop de reguliere vrijstelling voor spaargeld nog een extra vrijstelling als er duurzaam gespaard wordt. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor een extra heffingskorting; dit is een korting op de inkomenstenbelasting. De belastingvoordelen gelden echter alleen voor producten die hiervoor aangewezen zijn door de overheid! Voor veel duurzaame spaarrekeningen geldt dit voordeel niet.

Belangrijkste eigenschappen van duurzaam sparen

We hebben de belangrijkste eigenschappen van een duurzame spaarrekening hieronder op een rij gezet:

  • er geldt een variabele rente;
  • het geldt wordt alleen gebruikt voor duurzame doeleinden;
  • er geldt geen minimale inleg;
  • soms geldt een belastingvoordeel.

Top 10 spaarrentes van diverse spaarvormen
Toelichting op alle spaarvormen