Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Groen sparen

Wat is groen sparen

De laatste jaren is het maatschappelijk bewustzijn sterk toegenomen. Dit heeft onder andere geleid tot meer aandacht voor duurzaam en milieubewust ondernemen. Dit komt ook tot uitdrukking in de gestegen interesse in duurzaam en groen sparen en beleggen. Groen sparen houdt in dat er met het geld dat ingelegd wordt alleen in bedrijven geïnvesteerd wordt die een balans proberen te vinden tussen milieubelasting en winst.

De overheid probeert groen beleggen te stimuleren. Dit doen ze door de beleggingen in groene beleggingen/spaarproducten belastingvrij te maken. Of te wel: u betaalt geen vermogensrendementsheffing over het geld. Over normaal spaargeld betaalt u -boven de vrijstelling- jaarlijks belasting. Dit wordt de vermogensrendementsheffing genoemd en is een vast percentage over het spaartegoed (boven de vrijstelling).

Bij groensparen geldt er bovenop de reguliere vrijstelling voor spaargeld nog een extra vrijstelling als er groen gespaard wordt. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor een extra heffingskorting; dit is een korting op de inkomenstenbelasting. De belastingvoordelen gelden echter alleen voor producten die hiervoor aangewezen zijn door de overheid! De banken moeten daarom voor de beleggingen binnen hun groen(spaar)producten een groenverklaring vragen. Voor veel groene spaarrekeningen wordt dit niet gedaan en daarom gelden de voordelen vaak niet.

Belangrijkste eigenschappen van groen sparen

We hebben de belangrijkste eigenschappen van groensparen hieronder op een rij gezet:

  • het spaargeld wordt alleen gebruikt voor milieubewuste doeleinden;
  • soms geldt een belastingvoordeel.

Direct de spaarrentes vergelijken
Overzicht van alle spaarvormen