Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Vragen? Bel ons!

Geld lenen met de laagste rente

Vergelijken van rentes op leningen en meer

Een lening afsluiten - wat is daarbij de beste keuze? De rentes voor leningen vergelijken is de manier om de goedkoopste manier van geld lenen te vinden. Wij helpen u door op ActueleRentestanden.nl dagelijks de rentes voor leningen bij te werken: zo is onze vergelijking van leenrentes altijd actueel en vindt u de persoonlijke lening of het doorlopend krediet met de laagste rente.

De laagste leenrentes

Persoonlijke lening 5 jaar rente
€5.000

Santander

Persoonlijke lening
8,90%
€10.000

Lloyds Bank

Persoonlijke lening
7,80%
€15.000

Lloyds Bank

Persoonlijke lening
7,20%
€25.000

Lloyds Bank

Persoonlijke lening
6,90%
€50.000

Lloyds Bank

Persoonlijke lening
6,90%
alle persoonlijke leningen vergelijken
Persoonlijke lening 10 jaar rente
€5.000

Santander

Persoonlijke lening
8,90%
€10.000

Lloyds Bank

Persoonlijke lening
7,80%
€15.000

Lloyds Bank

Persoonlijke lening
7,20%
€25.000

Lloyds Bank

Persoonlijke lening
6,90%
€50.000

Lloyds Bank

Persoonlijke lening
6,90%
alle persoonlijke leningen vergelijken

Historische leenrentes

In bovenstaande grafiek ziet u het historische renteverloop voor de persoonlijke lening met een looptijd van 5 jaar. Het gaat om de laagste leenrente in de markt bij een leenbedrag van 25.000 euro. Deze grafiek geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de historische leenrentes.

Geld lenen tegen de laagste rente

Een lening afsluiten kan vaak heel gemakkelijk. Daardoor vergeten mensen soms goed te kijken naar de rente die ze gaan betalen voor hun lening. Dat is zonde, want teveel rente betalen is gewoon weggegooid geld.

Rentes voor leningen vergelijken

Het vergelijken van de rentes voor een lening is lang niet altijd vanzelfsprekend. Misschien bent u al zo blij dat u geld kunt lenen bij uw bank, dat u vergeet kritisch naar de rente te kijken? En dat terwijl het vrij eenvoudig is om de leenrentes goed op een rij te krijgen.

Persoonlijke lening, doorlopend krediet of hybride lening

Leningen zijn er in twee hoofdvormen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Die laatste leenvorm is flexibel maar ook onzekerder en duurder dan de eerste. Opvallend is dat steeds minder banken nog een doorlopend krediet aanbieden. In plaatst daarvan verschijnen er de laatste jaren ook leningen die een aantal kenmerken van een persoonlijke lening combineren met wat kenmerken van het doorlopend krediet.

Voordat u de rentes van leningen gaat vergelijken is het verstandig om te bepalen welke vorm uw voorkeur heeft.

Factoren die de leenrente bepalen

Naast het type lening zijn er nog andere factoren die bepalen hoe hoog de rente is die u voor uw lening moet betalen. De hoogte van het bedrag dat u leent bijvoorbeeld: het kan qua rente enorm schelen of u 5.000 euro, 25.000 euro of 50.000 euro leent. Ook kan de vraag of u een eigen woning bezit kan meespelen - sommige leningen kunnen alleen door een woningeigenaar afgesloten worden.

Minimale en maximale rente

In de vergelijking van rentes voor leningen ziet u een minimale en een maximale rente. Soms is deze gelijk, vaak ook niet. Dat komt doordat sommige kredietbanken de rente laten afhangen van uw persoonlijke profiel. Hoe meer zekerheid zij zien in uw gegevens, hoe lager de rente dan is.

Lening afsluiten? Kijk ook naar de voorwaarden!

Het is logisch dat u voor lening met de laagste rente kiest, maar vergeet niet ook naar de voorwaarden te kijken. Bij leningen gaat dat vooral om de vraag of u het openstaande bedrag wel of niet boetevrij kunt aflossen, en wat er gebeurt als u zou komen te overlijden. Bij sommige banken komt de lening dan te vervallen, bij andere niet.

Leenberekeningen maken

Voordat u een lening afsluit is het verstandig om te weten waar u aan toe bent. Wat de maximale lening is die u kunt afsluiten en welk bedrag u aan maandlasten voor het terugbetalen kunt verwachten. Door voordat u geld leent een goede analyse te maken van de mogelijkheden en gevolgen, zorgt u ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan!

Kijk voor meer over geld lenen ook eens op Lening.nl

Veelgestelde vragen

De goedkoopste lening is de lening met de laagste rente. De rente bepaalt immers hoeveel je in totaal gaat betalen voor het geleende bedrag. Tenminste, als je uitgaat van één specifieke looptijd. De maandlast van een lening wordt lager naarmate je de looptijd langer stelt. Dan lijkt de lening misschien goedkoper - dat is alleen niet zo. Hoe langer je over het terugbetalen doet, hoe meer je in totaal aan leenrente betaalt.

Je vindt de goedkoopste lening door de rentes te vergelijken, waarbij je er rekening mee houdt dat je niet altijd de minimale rente aangeboden zult krijgen. Eventueel vraag je een paar offertes aan om te kijken welke lening het goedkoopst uitpakt (bij een gelijke looptijd).

De rentes voor leningen veranderen regelmatig. Vroeger was het zo dat de rente op een doorlopend krediet (DK) lager was dan voor een persoonlijke lening (PL). Dat was heel logisch: de rente op een DK is variabel en bij een PL staat de rente vast. De variabele rente kan meebewegen met het renteniveau, waardoor de bank zich niet voor een langere tijd vastlegt. Daardoor is een variabele rente doorgaans lager dan een vaste rente. Dat zie je in normale rentetijden ook bij hypotheken en sparen.

Bij leningen zijn de rollen inmiddels omgedraaid. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het doorlopend krediet uit de gratie raakt. Deze vorm van geld lenen is eindeloos, omdat je afgeloste bedragen steeds opnieuw kunt opnemen. In het kader van 'verstandig lenen' wil de overheid deze leenvorm ontmoedigen en banken willen ze niet meer zo graag verstrekken. Er zijn dan ook steeds meer banken waar je geen DK meer kunt aanvragen. Door de rente voor een doorlopend krediet hoger te stellen dan voor een persoonlijke lening wordt het DK ook minder aantrekkelijk gemaakt voor consumenten.

In de vergelijking van leningen zie je twee rente-kolommen: een min. en een max. kolom. Bij sommige banken zijn de rentes in beide kolommen gelijk, bij andere zit er een (behoorlijk) verschil tussen de minimale en de maximale rente.

Deze banken werken met het zogeheten 'Risk Based Pricing'. Dat betekent dat de rente die je voor jouw lening gaat betalen afhankelijk is van het risico dat de bank denkt te lopen dat jij het geleende geld niet netjes terugbetaalt. Met de gegevens die jij aanlevert bepalen ze jouw risicoprofiel, dat profiel bepaalt de rente die jij aangeboden krijgt voor de lening.

Bij deze banken weet je dus niet van te voren tegen welke rente jij de lening kunt afsluiten. Daar kom je alleen maar achter door een vrijblijvende offerte op te vragen.

In principe heeft de lening met de laagste rente inderdaad de laagste maandlast. Tenminste, als het geleende bedrag en de looptijd gelijk zijn. Het berekenen van de maandlast van een lening gebeurt met:

  • het geleende bedrag
  • de looptijd
  • het rentepercentage

Weet je dus het bedrag weet dat je wilt lenen en ook hoe lang je erover wilt doen om die af te betalen? Dan is de lening met de laagste rente inderdaad ook de lening met de laagste maandlast!

Allereerst is een hypotheek óók een lening. Het grote verschil zit erin dat de bank bij een hypotheek een grote extra zekerheid heeft: het hypotheekrecht. Dat betekent dat de bank als eerste terugbetaald wordt uit de verkoopopbrengst van de woning. Betaal jij je hypotheeklasten niet, dan mag de bank ook opdracht geven om het huis te verkopen. Daardoor heeft de bank bij een hypotheek veel meer zekerheid dat het uitgeleende geld ook terugkomt.

Bij een consumptief krediet - een mooie naam voor alle leningen aan consumenten buiten hypotheken - is er niet zo'n zekerheid voor de bank. Daardoor is het risico voor de bank dat de lening niet helemaal afgelost wordt groter. Dat risico zie je terug in de rente: daarom is de rente voor een consumptieve lening hoger dan de hypotheekrente.