Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Eerlijk vergelijken
volledig onafhankelijk

Euribor - actuele en historische Euribor rente tarieven

Wat is Euribor?

Euribor is de afkorting van Euro Interbank Offered Rate. Euribor is de rente waartegen een groot aantal Europese banken bereid zijn leningen in euro's tegen elkaar te verstrekken. Elke werkdag wordt om 11:00 CET (Central European Time) de Euribor rente voor een groot aantal looptijden vastgesteld en doorgegeven aan deelnemende partijen en aan de pers. In het verleden waren er 15 looptijden maar per 1 november 2013 en daarna nog een keer per 1 december 2018 is een aantal looptijden komen te vervallen en sindsdien zijn er nog 5 Euribor tarieven over.

De hoogte van de Euribor rente tarieven (en andere basisrente tarieven) hangt met name af van de economische omstandigheden zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie. De Euribor rente tarieven worden in de financiële wereld ook gebruikt voor het vaststellen van rentes voor allerlei afgeleide producten, zoals bijvoorbeeld hypotheken, leningen, spaarrekeningen en renteswaps. Euribor bestaat sinds 1999. De voorloper van Euribor was Aibor.

Actuele en historische Euribor rente tarieven

Hieronder ziet u een tabel met een overzicht van de meest recente Euribor tarieven. Daarnaast ziet u een grafiek met de historische data van alle Euribor rentes.

Actuele Euribor rente tarieven
termijndatumpercentage
1 weeks Euribor rente19-11-2019-0,481 %
1 maands Euribor rente19-11-2019-0,456 %
3 maands Euribor rente19-11-2019-0,408 %
6 maands Euribor rente19-11-2019-0,336 %
12 maands Euribor rente19-11-2019-0,271 %

Rentegrafiek Euribor

historische rentegrafiek euribor

Hierboven ziet u de Euribor tarieven. Daarnaast bestaat er nog een 1 daags tarief: het Eonia tarief.

Euribor en uw hypotheek of lening

De hoogte van de rente die u betaalt voor een hypotheek of lening bestaat uit een basisrente en een opslag. Onder de basisrente verstaan wij de vergoeding die de hypotheekinstelling of kredietverstreker zelf betaalt voor het geld. Deze basisrente is bij korte rentevastperioden vaak een geldmarkt tarief (de markt voor kortlopend geld). In de meeste gevallen wordt hierbij ook naar de Euribor rente tarieven gekeken. Bij langere rentevastperioden wordt gekeken naar de kapitaalmarktrente. De hoogte van de opslag hangt bij hypotheken en leningen met name af van het debiteurenrisico (het risico dat de hypotheekinstelling of kredietverstrekker het geld niet terug krijgt). Daarnaast wordt er in het geboden rentetarief rekening gehouden met o.a. kosten en een vergoeding voor het gedurende de uitleenperiode niet kunnen beschikken over het geld.

In sommige situaties is de link tussen de gevraagde rente en het Euribor tarief heel direct. Zo kent een aantal hypotheekinstellingen de mogelijkheid om te kiezen voor een variabele rente waarbij de hoogte van die rente bestaat uit een Euribor tarief met een vaste opslag. Gaat het Euribor tarief, waaraan de bank haar variabele hypotheekrente gekoppeld heeft omhoog of omlaag, dan volgen de variabele hypotheekrente tarieven vaak zeer snel. Voor de andere kortlopende hypotheekrente tarieven geldt dat de link tussen de gevraagde rente en het Euribor tarief minder direct is. Vaak geldt dat de bank pas een rentewijziging doorvoert op het moment dat de Euribor tarieven met een paar tienden gewijzigd zijn. Voor kortlopende consumptieve leningen geldt vaak dat de tarieven pas gewijzigd worden bij aanzienlijke dalingen of stijgingen van het Euribor tarief.

Euribor en uw spaarrekening

De rente die u ontvangt op een spaarrekening, bestaat uit een basis rentetarief met een afslag of opslag. Deze basisrente kan bij spaarrekeningen het Euribor tarief zijn. Daarnaast wordt er in het geboden rentetarief rekening gehouden met allerlei kosten en een winstmarge.

De meeste spaarbanken wijzigen hun rentetarieven niet al te vaak. Pas bij een redelijke rentestijging of rentedaling wordt de rentewijziging doorberekend in de geboden spaarrentes.

Klik hier voor de actuele en historische Europese herfinancieringsrente van de ECB
Klik hier voor de actuele en historische Amerikaanse basisrente van de Fed